Harm Vlonk, stichter Neon Elite Pittem, is overleden

Redactie KW

Op vrijdag 11 december is Harm Vlonk overleden in het woonzorgcentrum ’t Pandje in Izegem. Harm Vlonk werd geboren in het Nederlandse Groningen en kwam op 19-jarige leeftijd vanuit Nederland naar Pittem waar hij in 1956 de firma Neon Elite stichtte.

De 89-jarige Harm Vlonk kwam als bedreven glasblazer vanuit Groningen naar Pittem en werkte er in het begin in het bedrijf van Walter Debrabandere (Neon Belge), waar brouwerij De Hoop gevestigd was in de Tieltstraat in Pittem. Hij maakte veel vrienden in Pittem, trouwde met Luitgarde Lambrecht, dochter van bakker Maurice Lambrecht uit de Kauwstraat, begon zelfstandig in 1956. Eerst in het kleine atelier van de woning naast de vroegere ciné Alfa, later in de Joos de ter Beerstlaan en vanaf 1969 aan de Brugsesteenweg.

Succes van Neon Elite

Neon Elite werd nummer één van België. De naam Neon Elite kwam er ook toevallig, Heyndrickx op Egemkapelle fabriceerde er naaimachines onder de naam ‘Elite’ voor hij verdeler werd van het Zwitserse Bernina. Harm Vlonk kon er gratis een restant van gouden klevers krijgen met ‘Elite’ erop en zo was Neon Elite geboren. Hij begon zijn bedrijf alleen en later kreeg hij hulp van Dirk Borret. Zijn eerste neon maakte hij voor De Kaashalle op de Markt in Pittem, en daarna kwamen er kleintjes voor Bernina. Ook de Alfa Pils van brouwerij Muyle uit Pittem werd een serieuze opdracht in de beginjaren van Neon Elite. Later kreeg Harm Vlonk bij het neonbedrijf Gilbert Bonte als vennoot en dit duo veroverde de markt. Neon Elite werd in 1991 verkocht en Harm verliet het bedrijf een jaartje later.

Drie zonen

Vooraleer hij zijn intrek nam in het woonzorgcentrum, woonde Harm Vlonk in de statige herenwoning van de vroegere brouwersfamilie Muyle in de Tieltstraat. Harm was de echtgenoot van wijlen Luitgarde Lambrecht die ook dit jaar is overleden. Het gezin had drie zonen, Jan is gehuwd met Lidwine Callens en heeft twee zonen, Matthias en Michiel. Lode is getrouwd met Annemie Vandevelde en heeft twee kinderen, Eva en Karel. Otto is gehuwd met Katrien Desmet, ze hebben twee kinderen Charlotte en Tom.

Harm was ook gewezen lid van de Royal Scarphout Yachtclub in Blankenberge, want zijn grootste hobby was op het water vertoeven met zijn boot.

De uitvaartdienst had plaats in beperkte familiale kring in het uitvaartcentrum Dhondt & Bockelandt in Tielt. (Uitvaartcentrum Dhondt & Bockelandt Tielt)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.