Gewezen uitbaatster van eetcafé ‘t Kapittel in Menen is overleden: “We trouwden op Valentijn en nu is er de uitvaart op die dag”
In het woonzorgcentrum Andante in Menen is Annie De Bels (71) gestorven. Ze was jarenlang de uitbaatster van eetcafé ’t Kapittel in de Rijselstraat op de Barakken in Menen. “We trouwden op Valentijn en nu vindt de uitvaart plaats op Valentijn”, zegt haar echtgenote Fabienne Vermeersch die in ’t Kapittel de kok was. Annie was in ’t Kapittel een vertrouwd gezicht van eind mei 1980 tot 1 oktober 2017.
“We hadden dertig jaar een relatie tot we zeven jaar geleden trouwden”, vertelt echtgenote Fabienne. “In 2013 werd bij Annie borstkanker vastgesteld. Nadien werd ze genezen verklaard. Tot ze in 2022 bleek hervallen, met uitzaaiingen naar de lever. Annie heeft verschrikkelijk afgezien. Na een verblijf van tien weken in het AZ Delta in Rumbeke verbleef ze sedert een maand in het kortverblijf van Andante.”
Slagerij ingeruild voor café
Annie De Bels ruilde in 1980 de slagerij van haar ouders in voor een café. Ze was er toen van overtuigd dat ze dat amper vijf jaar zou volhouden… Eigenaar Leroy van de brouwerij van onder meer Sas Pils en Hommelbier uit Boezinge verbouwde het café De Werkmanskantine tot een gloednieuwe zaak die de naam ‘t Kapittel kreeg. Voor de uitbating dacht hij spontaan aan Annie De Bels, de dochter van zijn goede vriend.
“Ik herinner me dat de brouwer er al een paar keer met mijn pa over gepraat had”, vertelde Annie toen in KW. “Ik werkte toen in de slagerij van mijn pa in de Bruggestraat. Mijn ouders hadden twee slagerijen, de tweede was in de Moeskroenstraat. Mijn pa stond in de Bruggestraat, mijn ma in de Moeskroenstraat. Mijn pa was echter ziek en het was nog maar een kwestie van maanden vooraleer de zaak in de Bruggestraat zou sluiten.”
Annie De Bels werkte voor ze in de slagerij stond, als verkoopster in diverse handelszaken in Kortrijk. Eind mei 1980 werd ze de eerste uitbaatster van café ‘t Kapittel, Ze maakte in de horeca een hele evolutie mee. “Dertig jaar geleden was alles helemaal anders”, vertelde ze eind mei 2010 in KW. “Er waren toen ook veel minder wetten en reglementen. Ik denk onder meer aan de alcoholcontroles. Dertig jaar geleden werd er veel meer gedronken dan nu, de klanten zijn op hun hoede voor alcoholcontroles. Een tweede ingrijpende wet is het rookverbod in horecazaken.”
Verse en huisbereide gerechten
Annie serveerde spaghetti en tientallen andere maaltijden en snacks. Haar partner Fabienne bereidde nog alles zelf. “Spaghettisaus uit een bokaal?”, aldus Annie destijds. “Dat komt er bij mij niet in. Alles moet vers en huisbereid zijn. Dat is ook de sterkte van mijn menukaart.”
“Soms gebeurt het nog wel eens dat ik een hele middag alleen maar spaghetti verkoop en dan denk ik terug aan mijn beginperiode. Het recept is in al die jaren ook niet veranderd en er zijn mensen die hier al 30 jaar regelmatig spaghetti komen eten… Ik eet wekelijks toch ook een paar keer spaghetti.”
’t Kapittel was alvast een succesverhaal. “De manier waarop ik in mijn café sta, het feit dat ik geen ruzies in mijn café duld of gewoon het feit dat ik mijn trouwe klanten ook zonder problemen eentje kan trakteren”, somde Annie destijds de redenen op. “Als cafébaas mag je niet gierig zijn.”
Gouden hart
Haar echtgenote Fabienne noemt Annie iemand met een gouden hart. “Ze deed veel voor de mensen”, benadrukt Fabienne die de schoonzus is van voetbalicoon Wim Reyers. “We kenden zeer veel mooie jaren. Geestige jaren ook.”
Het afscheid vindt plaats op woensdag 14 februari om 10 uur in de aula van de begraafplaats in de Dadizelestraat in Menen. Een laatste groet kan in het funerarium, Lauwbergstraat 14 in Lauwe, zaterdag van 14 tot 16 uur en maandag van 14.30 uur tot 18.30 uur. Gelieve vooraf telefonisch een afspraak te maken op het nummer 056 51 78 78.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier