Gewezen friturist Herman Verhelst (74) overleden

De frituur was een grote passie voor Herman Verhelst. (repro BRU) © BR1 BRU
Redactie KW

Op donderdag 4 november is op 74-jarige leeftijd Herman Verhelst overleden. Samen met zijn echtgenote Rita Neirinck baatte Herman jarenlang de Kuurnse Marktfrituur uit onder de kerktoren van de St.-Michielskerk. Herman was een echte volksvriend, op wie je steeds kon rekenen als je een probleem had.

Wie Herman gekend heeft, zal hem altijd blijven herinneren als een zachtaardige man die open stond voor een leuke, vlotte babbel. Hij onthaalde zijn klanten op een vriendelijke manier, was steeds in voor een grapje en zorgde vooral voor lekkere frietjes. Wie eenmaal geproefd had van zijn frieten, kwam zeker terug. Zijn frituur was dan ook gekend tot ver buiten de Kuurnse gemeentegrenzen.

Reanimaties

Hoewel Herman op school de richting houtbewerking studeerde en even werkte bij een juwelier als diamantslijper, koos hij ervoor om in de voetsporen van zijn vader te treden. Hij werd friturist. Nadat Herman eerst de frituur overnam van zijn vader in Meulebeke en die tien jaar uitbaatte, ging hij in 1984 van start met de Kuurnse Marktfrituur, in de schaduw van de kerktoren van de St.-Michielskerk.

“Ik blik met plezier terug op de periode dat we de frituur hebben uitgebaat”, vertelt zijn vrouw Rita. “We hadden een trouw cliënteel dat steevast tijdens een nachtje stappen een tussenstop maakte aan onze frituur. Hoewel het hard werken was en we vele uren moesten draaien, vonden zowel Herman als ikzelf veel plezier in onze job. Herman was een volkspersoon die sociaal contact heel belangrijk vond. Wie een probleem had, kon steeds bij hem terecht. Herman ging dan mee op zoek naar de juiste oplossing. Ooit heeft Herman in een week tijd twee personen die in levensgevaar verkeerden gereanimeerd.”

Rallypiloot

“Naast friturist was hij ook in zijn vrije tijd een gepassioneerd rallycrosspiloot. Die hobby beoefende hij op het Mandescircuit in Ingelmunster. Herman was een behendig piloot die heel wat bekers heeft gewonnen tijdens de diverse wedstrijden die hij reed. Daarnaast had hij ook een trouwe fanclub die hem zelfs kwam opzoeken bij de frituur. Nadat hij in 1996 de Kuurnse Marktfrituur overliet aan onze zoon Andy begon hij te snookeren. Daar ging hij helemaal in op. Het verlies van Herman valt me zwaar, maar de vele rouwberichten die ik al mocht ontvangen kunnen deze pijn wat verzachten.”

Herman Verhelst werd geboren in 1947 in Meulebeke. Samen met zijn echtgenote Rita kreeg hij een zoon, Andy. Herman overleed donderdag 4 november thuis in Ingelmunster aan de gevolgen van het coronavirus. De uitvaartplechtigheid vindt plaats op zaterdag 13 november om 14 uur in de aula van Begrafenissen Messiaen, Stationsstraat 156 in Oostrozebeke, waarna Herman wordt bijgezet in het urnenveld op de begraafplaats in Meulebeke. (BRU)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.