Bredene neemt afscheid van Georges Vanden Berghe

Burgemeester Steve Vandenberghe bracht nog heel regelmatig een bezoek aan zijn politieke peetvader Georges Vanden Berghe, hier samen met zijn eerder overleden echtgenote Jacqueline op de foto.© (Foto MM)
Burgemeester Steve Vandenberghe bracht nog heel regelmatig een bezoek aan zijn politieke peetvader Georges Vanden Berghe, hier samen met zijn eerder overleden echtgenote Jacqueline op de foto.© (Foto MM)
Redactie KW

Op 9 juni is Georges Vanden Berghe overleden in wzc Jacky Maes, waar hij de laatste jaren van zijn leven doorbracht. Georges Vanden Berghe werd 95 jaar. Hij was jarenlang een van de drijvende krachten achter het jaarlijkse Kerstreveillon en was ook lange tijd een steun en toeverlaat van burgemeester Steve Vandenberghe.

Georges Vanden Berghe en zijn echtgenote Jacqueline Boey, die enkele jaren geleden overleed, kwamen na hun professionele loopbaan in het Brusselse begin jaren negentig van vorige eeuw terug naar hun geboorteplaats Bredene. Ze vestigden zich in een gezellige rijwoning in de Beukenlaan en werden buren van de toen nog piepjonge Steve Vandenberghe.

De Vanden Berghes werden goeie vrienden van Marie Louise Doens, de moeder van toenmalig burgemeester Willy Vanhooren, en raakten zo betrokken bij de werking van de socialistische partij, die in Bredene onder leiding van Vanhooren intussen de lokale politiek domineerde.

Georges Vanden Berghe en Jacqueline Boey zouden zich ook al snel engageren voor het gratis Kerstreveillon, dat Willy Vanhooren in de jaren tachtig had gelanceerd. Georges Vanden Berghe zou jarenlang een van de drijvende krachten worden achter het kerstfeest voor alleenstaanden en senioren. Hij bracht talloze sponsors aan en zorgde jaarlijks voor een goed gevulde geschenkentas voor alle deelnemers.

Vanden Berghe zou niet veel later, van achter de schermen, ook een niet te onderschatten bijdrage leveren aan de politieke carrière van Steve Vandenberghe, zijn buurjongen die het in 1994 op 23-jarige leeftijd tot schepen zou schoppen en later burgemeester werd in opvolging van Willy Vanhooren.

Peetvader en boezemvriend

Vanden Berghe introduceerde zijn jonge (bijna) naamgenoot bij het oudere kiespubliek in Bredene, nam hem mee op honderden huisbezoeken en stond hem tot lang nadat hij al een ervaren politicus was geworden met raad en daad bij. De Bredense burgemeester noemde Vanden Berghe zijn politieke peetvader en boezemvriend zonder wie hij allicht nooit in de politiek zou beland zijn. “Bredene en heel veel inwoners zullen zich Georges blijven herinneren als de actieve gepensioneerde die menig inwoner aanklampte als propagandist en ook actief het succes van het jaarlijkse Kerstreveillon mee bepaalde”, vertelt een ontroerde Steve Vandenberghe. “Zijn positieve ingesteldheid, de jarenlange inzet en zijn warme uitstraling, steeds gesteund door zijn lieve vrouw wijlen Jacqueline Boey zullen wij nooit vergeten”, besluit een aangeslagen Vandenberghe.

Nadat ze op hogere leeftijd hun woning in de Beukenlaan verkocht hadden, verhuisden Georges en Jacqueline naar de toen nagelnieuwe serviceflats Duinenzichterf. Na het overlijden van Jacqueline in 2017 trok Georges Vanden Berghe in wzc Wackerbout in. Vorig jaar was hij nog bij de eerste residenten, die naar het nieuwe wzc Jacky Maes mochten verkassen.

Georges Vanden Berghe overleed daar op 9 juni. Hij laat een zoon, twee kleinkinderen en drie achterkleinkinderen na. De uitvaartplechtigheid vindt plaats op donderdag 17 juni om 10u in V.C. De Fakkel. (MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.