https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gemma Van den Broeck, stichtster Basket Waregem, is overleden: “Mensen motiveren was haar grote kwaliteit”

Gemma Vandenbroeck werd 82. © ELD
Redactie KW

De verslagenheid is groot bij Basket Waregem na het overlijden van Gemma Van den Broeck op 82-jarige leeftijd. Gemma, echtgenote van Willy Lammens, was oprichtster en erevoorzitster van dames basket Waregem.

Gemma Van den Broeck richtte met de steun van het BLOSO in 1978 DBC Waregem op, waar ze twintig jaar lang voorzitster was. Ze werd opgevolgd door Philippe Delmulle. Ze liet een diepe indruk na bij heel basketminnend België. “De liefde voor het basketbal was heel erg groot”, vertelt Harry Holvoet, man van dochter én jeugdvoorzitster Kaat Lammens. “Ze was een vrouw die in een mannenwereld schitterend voor de dag kwam. Ze is blijven vechten tot het einde.”

Familiemens

“Ze was een familiemens. Ze was enorm gehecht aan haar gezin en stond erop dat haar kinderen en kleinkinderen samen met haar bleven eten op zaterdag. Daar werd telkens bijgepraat. Ze had weinig geduld, maar kon altijd alles geregeld krijgen. Mensen motiveren was haar grote kwaliteit. Een van de rode draden in haar leven was het duiken. Samen met haar man Willy was ze een gebrevetteerd duiker. Ook het plaatsje La Manga del Mar Menor in Spanje, waar ze een huisje had, was belangrijk voor haar. Daar ging ze in de vakanties vaak heen. En naast het basketbal hield ze van bridgen. Ze was tevens supporter nummer één van haar baskettende kleindochters Marie-Julie, Louise en Julie”, aldus Harry Holvoet.

“Dit was helaas haar laatste wapenfeit.” Bij Sien Devliegher, jarenlang speelster bij Waregem, maar nu bij House Of Talents Kortrijk, sloeg het nieuws in als een bom. “Toen ik het hoorde na de wedstrijd van zaterdag ben ik in tranen uitgebarsten”, zegt een geëmotioneerde Sien Devliegher. “Dit doet echt pijn aan mijn hart. Wat is dat toch met die septembermaand? Voor ons was ze ons basket-omaatje. Na elke wedstrijd kwam ze een praatje maken en ze was telkens superblij om ons te zien. Ze was een fantastische vrouw. Voor mij voelt dit aan alsof ik mijn eigen oma verlies. Ze zal altijd een speciale plaats in mijn hart hebben. Elk jaar werd er met Kerst of met de vakantiedagen een kaartje gestuurd, iets wat enorm geapprecieerd werd. Waregem verliest een die hard in hart en nieren. Jammer dat ze er niet meer bij zal zijn op 6 oktober tegen ons”, besluit Sien Devliegher.

Hart en ziel

Ex-Waregem speelster en mama van Charlotte Vanhoutte, speelster van Waregem Two, Sabine Snauwaert is diep onder de indruk. “Ze was mijn voorzitster toen ik bij Waregem speelde”, zegt De Waregemse. “Ze deed letterlijk alles voor de ploeg. Meermaals gingen speelsters bij haar eten en vonden er feestjes plaats. Ze deed alles met hart en ziel voor de dames. Het waren dan ook haar meisjes. Ook de buitenlandse speelsters waren daar steeds welkom om mee te eten. Ze was het mamaatje van de basket. Jammer genoeg verliezen we alweer iemand in onze basketbalfamilie”, zegt Sabine.

Allergrootste fan

Belgian Cat en ex-Waregemspeelster Julie Vanloo reageert aangeslagen vanuit Rusland. “Gemma’tje! Mijn allergrootste fan toen ik voor Waregem speelde. Ik heb haar kleindochters gecoacht, Marie-Julie en Louise. Het was een heel hechte familie waar ik me altijd heel erg geliefd heb gevoeld. Zij begreep me. Ze hield van mijn pittig karakter. Een beetje mijn oma van de basket. Ik ga haar heel hard missen”, besluit Julie Vanloo. Op woensdag 6 oktober volgt er meteen na de wedstrijd tussen de dames van ION Basket Waregem en House of Talents Spurs een herdenkingsmoment.

(Eddy Lippens)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.