https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Geliefde Tieltse cafébaas ‘Sam van Ter Halle’ verloor de strijd tegen ALS: “Het menselijke primeerde bij hem altijd”

© (Foto GF)
Redactie KW

Met het overlijden van Usuma Saaid, in het Tieltse straatbeeld vooral bekend als ‘Sam van Ter Halle’, is Tielt een bekend gezicht verloren. ‘Sam’ overleed maandag op 75-jarige leeftijd aan de gevolgen van ALS. De voormalige uitbater van café Ter Halle was een graag geziene figuur in Tielt en omstreken. “Hij was meer dan een cafébaas”, vertelt zijn vrouw Winnie.

Nadat hij in 1968 Irak had verlaten en zich in België gevestigd had, opende Usuma Saaid in 1987 café Ter Halle op de Tieltse markt. Het is daar dat Saaid zijn bijnaam opdeed. ‘Sam van Ter Halle’ werd een graag geziene cafébaas. “Nochtans”, vertelde Sam ooit aan deze krant, “vroeg iedereen zich aanvankelijk af wat ‘die Irakees’ hier kwam doen. Al moet ik zeggen dat ik op 3 juli 1987, toen ik mijn café opende, niet eens een pint kon tappen.”

Maar dat bleek geen struikelblok, want tot en met 2014 bleef hij het ondertussen ter ziele gegane café Ter Halle uitbaten. “Naast de uitbater, was mijn vader vooral de vriend van de klanten”, vertelt zoon Matthieu. “Mijn vader was een sterk en trots persoon. Altijd positief ingesteld. Hij heeft me geleerd dat ik me niet te veel zorgen moest maken om zaken die niet van tel zijn. Je moet genieten van het leven. Hij probeerde duidelijk te maken dat het leven schoon is en wilde dat ook over brengen op de klanten. Hij had altijd een luisterend oor klaar en probeerde de mensen te helpen waar mogelijk. Het menselijke aspect primeerde bij hem. Dat is waarin hij zich onderscheidde van andere cafébazen.”

“Eigenlijk kon je hem geen cafébaas noemen”, treedt Winnie, de vrouw van Saaid, Mathieu bij. “Usuma was meer dan dat. Zijn café was een vriendenzaak. Mensen tapten er zelf de pinten en wasten er zelf de glazen af. Iedereen kon er ook zijn verhaal kwijt. Last met de politie had hij nooit. Als er al problemen waren, wist hij die zelf op de goede manier op te lossen. Zelfs nadat hij gestopt was met het café, bleven we de vriendschappen voelen. Ik ben trots op wat hij bereikt heeft.”

Na zijn pensioen liet ‘Sam’ het café over en kocht hij een mobilhome. “Hij was een avonturier, hé”, zegt Winnie. “Een vrije vogel. Na zijn pensioen kocht hij een mobilhome en reisde hij met fietsers mee naar Spanje, Italië, Frankrijk…” “Mijn vader genoot van het leven en wilde ook de andere mensen laten genieten. Hij was niet de persoon om weken aan een stuk thuis te zitten. Om de zoveel tijd moest hij er eens tussenuit voor een paar dagen”, vult Matthieu aan.

‘Sam van Ter halle’ stierf begin deze week aan de gevolgen van ALS. “De diagnose werd drie jaar geleden gesteld en het laatste jaar is hij zwaar en snel achteruit gegaan. Hij heeft gevochten tot het eind, maar op een bepaald moment geeft je lichaam op”, zegt Mathieu. “Dan is hij vredig gegaan. Hij heeft met veel kracht en positiviteit zijn ziekte van dag tot dag aangepakt en geprobeerd om nog zoveel mogelijk te genieten van het leven, zonder dat hij zijn ziekte dat liet beïnvloeden.” ‘Sam’ wordt binnenkort in intieme kring begraven. (TM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.