Gekende visser en reder Norbert Vercoutter overleden in Veurne

Norbert was erg gekend aan onze kust.© IV
Norbert was erg gekend aan onze kust.© IV
Paul Bruneel

In Veurne is op 31 maart de gekende visser, schipper en reder Norbert Vercoutter overleden. Norbert was gekend aan de hele kust. Vooral in Nieuwpoort waar hij als visser actief was.

Norbert werd geboren op 28 augustus 1938 in Gistel en was gehuwd met Rosette Legein. Hij was destijds een gerespecteerd visser die viste in de Noordzee en het Kanaal op onder meer tong, pladijs, kabeljauw en haai.

Hij werkte eerst in dienstverband en van 1972 tot 1994 als zelfstandige. Hij was nog een visser pur sang en was soms een week weg van huis om vis boven te halen. Hij had in zijn loopbaan drie Nieuwpoortse vaartuigen: de N147 Suzanna, de N723 Pallieter en de N402 De Norma.

Op het nippertje gered

Norbert kon bij terugkomst aan de kaai altijd rekenen op Rosette die met een kar de vis van de boot naar de vismijn van Nieuwpoort bracht. Hij gaf de liefde voor de visserij door aan zijn zoon Mario.

In zijn loopbaan beleefde Norbert enkele bangelijke momenten, zo werd zijn boot ooit aangevaren, waarop die zonk. Norbert kon zich toen op het nippertje redden dankzij een boei.

Hij was lid van de Vrienden van het nationaal Visserijmuseum Oostduinkerke, lid van de Koninklijke Federatie der Belgische Zeelieden en indertijd was hij ook bestuurslid van de Rederscentrale in Oostende. Door de veiligheidsmaatregelen inzake de coronapandemie vond de uitvaart van Norbert plaats in beperkte familiekring.

(PBM/foto IV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.