Familie en vrienden rouwen om Tommy (22) uit Poperinge, die 19 jaar na zijn moeder verongelukte

Tommy Bouton, hier met vriendin Jana.© gf
Tommy Bouton, hier met vriendin Jana.© gf
Redactie KW

Negentien jaar na het ongeluk van zijn mama op enkele kilometers van zijn deur liet Poperingenaar Tommy Bouton (22) maandag het leven op weg naar zijn werk in Frankrijk, ook als passagier van een voertuig. Samen met zijn familie en vrienden deelde Tommy een grote passie voor auto- en motorsport en hij droomde ervan om vrachtwagenchauffeur te worden in het familiebedrijf. “Wij wilden ooit de nieuwe Gebroeders Bouton worden.”

Het ongeval gebeurde afgelopen maandag langs de A10 tussen Parijs en Orléans. “Hij ging bijna elke week in Frankrijk loodsen bouwen en was die ochtend even na zeven uur op weg naar zijn werk”, vertelt Davy (25), de broer van Tommy. “Er zat een collega aan het stuur, maar die viel in slaap waarop de bestelwagen van de weg afweek. Mijn broer was op slag dood. De bestuurder komt uit de streek van Kortrijk en was niet zwaargewond, maar wel in shock.”

Dichter bij huis

Tommy was bezig aan zijn laatste werkmaanden in Frankrijk. “Hij woonde samen met mij en Davy in het Poperingse gehucht Ouderdom en was het beu om zo ver van huis te zijn”, vertelt vriendin Jana (26). “Hij wou zijn rijbewijs halen om vrachtwagenchauffeur te worden bij Gebroeders Bouton, het familiaal transportbedrijf van zijn vader en oom bij het Ieperse dorpje Zuidschote.”

We gingen elke zondag naar de autocross en sleutelden samen aan talloze auto’s

“Het was een droom dat de ‘kleen’ en ik ooit de nieuwe Gebroeders Bouton werden na een overname”, pikt Davy in. De drie broers Tommy, Davy en Ludo deelden ook dezelfde passie. “We gingen elke zondag naar de autocross en sleutelden samen aan talloze auto’s. We reden ook zelf, net als onze ouders destijds.”

Moeder verongelukt

Tommy heeft zijn mama amper gekend: toen hij zo’n drie jaar oud was, verongelukte ze in de Ieperse deelgemeente Vlamertinge, op enkele kilometers van waar Davy, Tommy en Jana nu wonen. Net als haar zoon zat ze als passagier in het voertuig en overleed ze ter plaatse. “We praten daar niet graag over”, zegt Davy.

Tommy op zijn nieuwe quad.© gf
Tommy op zijn nieuwe quad.© gf

Tommy wordt komende zaterdag naast zijn mama begraven op het kerkhof van Reningelst. De uitvaartplechtigheid begint om 10.30 uur in besloten kring, maar kan in de namiddag herbekeken worden op een verborgen YouTubekanaal.

Passie voor motoren

Op het bidprentje prijkt een foto van Tommy op zijn nieuwe quad. “Motors, auto’s, quads, karts… zolang er een motor en een stuur aan hing, ging hij erop zitten. Een paard heeft te weinig paardenkracht, zei hij wel eens”, zegt Davy. “Hij klaagde niet over corona en de bijhorende afgelasting van de autocrossen, omdat hij nog wat tijd nodig had om zijn Honda Civic Vtec – een verjaardagscadeau van vader – helemaal op punt te zetten. We gaan iets speciaals maken van die wagen. Samen met zijn vele vrienden, want Tommy was gekend in tal van garages en cafés in de streek.”

Teddybeer

Hij keek dan ook uit naar de heropening van de terrassen. “Regen of niet: hij zou er al van ’s ochtends vroeg gezeten hebben. Hij was een echte teddybeer. We gaan hem hard missen”, besluit Jana. (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.