Familie en schoolcollega’s in diepe rouw na plots overlijden Cristl (57): “De avond voordien gingen we gezellig eten, de volgende ochtend was ze er niet meer”

© (Foto MM)
Redactie KW

“Vrijdagavond maakten we nog volop plannen voor de toekomst. De ochtend nadien is ze gestorven. Het is amper te vatten. Ze maakte iedereen zó gelukkig.” De nabestaanden van Cristl Nys kunnen maar moeilijk beseffen dat ze er niet meer is. De moeder van twee dochters, die in een Brugse school werkte, overleed zaterdagochtend totaal onverwacht. “We deden alles samen. Ik zal haar aanstekelijke lach nooit vergeten”, zegt haar partner Johan Lagrou.

Amper 57 jaar werd Cristl Nys. Ze was sinds 2008 verbonden aan de humaniora van het Sint-Jozefsinstituut in het centrum van Brugge, waar ze aan de slag was als onthaalmedewerker. Sinds 10 jaar vormde ze een koppel met Johan Lagrou. Ze woonden samen in Wingene en deden alles samen, vertelt Johan. “We genoten enorm van het leven”, zegt de man geëmotioneerd. “Dat was ook vrijdag het geval. Ze had afgesproken met een vriendin uit Zwitserland die ze al 35 jaar niet meer had gezien. Erna gingen we iets eten. Het was enorm gezellig. Dat maakt haar overlijden extra moeilijk te vatten.”

Zaterdagochtend om 7 uur kreeg de 57-jarige vrouw plots last van helse pijnen aan haar nek en been. “Ik zag dat haar been helemaal blauw stond en alarmeerde meteen de hulpdiensten”, zegt Johan. “Ze had op dat moment ook een zeer lage hartslag. Ze voerden haar af naar het ziekenhuis in Brugge, waar ze stabiel was en verder onderzocht zou worden.”

Volgens de eerste vaststellingen in het ziekenhuis was er in het been van de vrouw een ader gescheurd. “Ze was nog bij bewustzijn en we waren aan het praten, tot ze plots opnieuw last kreeg”, vertelt Johan. Vlak voordat de uitslag van het bloedonderzoek zou binnenkomen, verloor Cristl opnieuw het bewustzijn. Verscheidene reanimatiepogingen haalden niks uit. Rond 10 uur overleed de 57-jarige vrouw.

Gescheurde hoofdslagader

“De hoofdslagader aan haar hart is gescheurd, waardoor ze geen schijn van kans had”, zucht Johan, die tot het laatste moment bij Cristl bleef. “Ze was zo blij dat ik bij haar was. Cristl was bang van ziekenhuizen. Het is nauwelijks te vatten. De avond voordien zaten we nog te lachen en dan gebeurt zoiets…”

Directeur Diederik Maes van het Sint-Jozefinstituut in Brugge is ondersteboven van het nieuws. “Cristl behoorde tot het ondersteunend personeel en was iemand die de school van binnen en van buiten kende. Iedereen kende ook haar, omdat ze vaak aan de schoolpoort stond om laatkomers op te vangen. Je kon ook bij haar terecht als er een locker vastzat, of als je thuis iets vergeten was. Haar enthousiasme werkte aanstekelijk. Ze was een erg lief en behulpzaam persoon”, zegt Maes.

Het zijn woorden die haar familie deugd doen. “We hebben al ongelofelijk veel reacties gekregen. Cristl was bij iedereen geliefd. Ze had ook een heel aanstekelijke lach”, aldus Johan. Voor zowat 50 leerkrachten was er op zondag al een bijeenkomst in de school om even stil te staan bij het nieuws. Ook Johan was daarbij aanwezig. Op maandag werd aan het onthaal, waar Cristl Nys altijd te vinden was, een rouwhoekje ingericht. “Wie dat wil, kan er een woordje schrijven. Het is niet echt een rouwregister, maar we bieden iedereen de kans om een woordje van troost neer te pennen”, stelt directeur Diederik Maes. (MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.