Emotioneel afscheid van vermoorde Ona en Maud in Ruddervoorde

Vrijdag werd in Ruddervoorde (Oostkamp) afscheid genomen van Maud en Ona. © Kurt Desplenter
Philippe Verhaest

Honderden mensen namen vrijdagochtend afscheid van Maud en Ona, amper 8 en 5 jaar oud, in een bomvolle Sint-Eligiuskerk van Ruddervoorde bij Oostkamp. De zusjes werden anderhalve week geleden door hun vader Chris Vanhaverbeke om het leven gebracht.

Het gezinsdrama dat zich op woensdag 16 november op de boerderij met vakantiewoning in de Sijslostraat in Waardamme afspeelde, zindert anderhalve week later in heel Vlaanderen nog na. Chris Vanhaverbeke vermoordde er zijn twee dochtertjes Ona (5) en Maud (8). Het nieuws ging als een schokgolf door het hele land.

De Sint-Eligiuskerk in de Oostkampse deelgemeente Ruddervoorde zat vrijdagochtend dan ook afgeladen vol met familieleden, vrienden, kennissen, klasgenootjes en sympathisanten die Ona en Maud een laatste groet wilden brengen. De kistjes van de zusjes, spierwit en met een roze plaatje waarop hun naam staat, werden iets voor 10 uur de kerk binnengedragen.

Waarom-vraag

De oma van Maud en Oma nam bij de start van de uitvaart het woord. Met een gebroken stem las ze, in naam van de familie, een beklijvende tekst voor. Vooral de waarom-vraag blijft bij hen hangen.

Pastoor Rik Verbeke had het over een bijzonder trieste periode en een rollercoaster van emoties die de hele Ruddervoordse gemeenschap sinds de dood van Maud en Ona beleeft. Tegelijk sprak hij ook woorden van dankbaarheid uit, omdat ze de twee meisjes hadden mogen kennen.

De juffen van Maud en Ona spraken de bomvolle kerk eveneens toe en vertelden hoe vrolijk, opgewekt en plichtbewust de zusjes waren. Zij zullen altijd deel blijven uitmaken van de school, viel nog te horen.

Vader Chris Vanhaverbeke zelf bleef weg van het afscheid.

© Kurt Desplenter
De stilteplek in Ruddervoorde.
De stilteplek in Ruddervoorde. © Kurt Desplenter

Onderzoek loopt nog

Wat er zich exact afgespeeld heeft op de boerderij in Waardamme, wordt momenteel nog druk onderzocht. Zeker is dat zijn vrouw Astrid enkele maanden daarvoor de woning verlaten had en dat Vanhaverbeke het daar bijzonder moeilijk mee had. Met de scheiding, de financiële regeling daarvan, maar vooral met het omgangsrecht met de twee dochtertjes.

Hij zag de meisjes alleen op woensdag en zaterdag en wilde dat graag veranderen naar een week-om-weekregeling. Op maandag 14 november boog de familierechter zich daarover maar nam nog geen beslissing. Twee dagen later waren de meisjes dood.

De redactie van De Krant van West-Vlaanderen wenst iedereen die Ona en Maud in het hart draagt, oprecht medeleven toe.

© Kurt Desplenter
Ook burgemeester Jan de Keyser van Oostkamp was op de afscheidsplechtigheid. Enkele mensen van het Rode Kruis waren aanwezig, mocht iemand onwel worden.
Ook burgemeester Jan de Keyser van Oostkamp was op de afscheidsplechtigheid. Enkele mensen van het Rode Kruis waren aanwezig, mocht iemand onwel worden. © Kurt Desplenter
© Kurt Desplenter
© Kurt Desplenter
© Kurt Desplenter
Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.