Eigenaar van oude buizenbakkerij Jan Dumoulin (83) overleden in Wijtschate

Jan Dumoulin bij de buizenbakkerij in Wijtschate.©Eric Flamand Eric Flamand
Jan Dumoulin bij de buizenbakkerij in Wijtschate.©Eric Flamand Eric Flamand
Redactie KW

Woensdag 13 januari is Jan Dumoulin op 83-jarige leeftijd overleden. Jan was de ietwat excentrieke eigenaar van de oude buizenbakkerij in de Gapaardstraat in Wijtschate. Recent was hij nog te zien in het VRT-programma ‘Iedereen beroemd’ waar hij nog eens kon pronken met de restanten van wat ooit een bloeiende buizenbakkerij was geweest.

De steen- en buizenfabriek werd in 1920 opgestart door Joseph Dumoulin ten behoeve van de wederopbouw. Van het oorspronkelijke bedrijf dateren nog de ringoven, de gemetste schoorsteen, het voorbewerkingsgebouw met machines en smidse, de gelijkvloerse droogloodsen, de kleiputten en het décauville-spoor met kipwagentjes. Deze laatste en andere zaken zijn gerecupereerd van achtergelaten frontmateriaal.

Beschermd als monument

Kort na de Tweede Wereldoorlog werd het bedrijf uitgebreid met een kleitoren, droogloodsen in verschillende lagen en een monocylinder dieselmotor voor de aandrijving, waardoor er 2.000 tot 3.000 buizen per dag vervaardigd worden. Na de sluiting van de steen- en buizenfabriek in 1975 zijn de kleiputten volgestort met huisvuil en zijn ook de gebouwen in verval geraakt. Toch hebben deze een bijzondere industrieel-archeologische waarde en doordat ook al het bedrijfsmateriaal nog ter plaatse is, werd het complex en de omgeving in mei 2000 beschermd als monument.

Dromen van museum

Jan droomde er altijd van om daar een renovatie te doen en het als een soort openluchtmuseum in te richten, maar het bleef bij dromen. Soms werd het éénmalig opengesteld tijdens de erfgoeddagen en die locatie was in de laatste jaren een geliefkoosde plaats voor fotoshoots van huwelijken. Recent maakte de VRT ook nog een mooie documentaire over de oude gebouwen en Jan.

Jan werd geboren in Ieper op 7 december 1937 en is overleden in Wijtschate (Heuvelland) op 13 januari 2021. Hij is echtgenoot van Maria Verhelst. Het afscheid vindt in intieme kring plaats op dinsdag 19 januari in de aula van Rouwcenter Jonckheere in Langemark. Aansluitend zal de urne van Jan een plaatsje krijgen in zijn vertrouwde omgeving. (EF)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.