Een app die je uitvaart regelt: “Nabestaanden moeilijke keuze besparen”

Koen Mylle, Remie Claerbout en Emile Claerbout. © Els Deleu
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

De App YODT – wat staat voor You Only Die Twice – laat je stilstaan bij de vraag over hoe je voorbereid bent op een onverwacht einde van je leven, of dat van een naaste.

Het idee ontstond uit de verschrikkelijke televisiebeelden van vorig jaar waarbij mensen helemaal alleen en zonder familie in de gang van Italiaanse ziekenhuizen aan het sterven waren. Het bracht enkele ondernemende mensen samen. Emile Claerbout (21) en Remi Claerbout (19), twee broers uit Bellegem die studies in marketing en bedrijfsmanagement kozen, startten samen een onderneming op voor de ontwikkeling van de App YODT. Dit doen ze onder peterschap van Koen Mylle, een gewezen Bellegemnaar die in Marke woont.

“Samen met Filip Claerbout, de papa van Emile en Remi die zaakvoerder is van een boekhoudkantoor en onze partners Merel en Nathalie begonnen we een jaar geleden te brainstormen rond het thema”, vertelt Koen, die werkt als sales manager. “Ik doe 50.000 km op een jaar en denk daardoor vaak na over onverwacht overlijden. Op vandaag sterven drie op de tien mensen onverwacht. ‘Als ik morgen sterf’, was een document dat al jaren op mijn desktop stond.”

Uitvaartwensen bepalen

“Met de App willen we enerzijds mensen de kans bieden om naast hun mooiste levensmomenten ook hun eigen uitvaartwensen bij leven al vast te leggen en op die manier de nabestaanden moeilijke keuzes te besparen”, aldus Emile. “Van twee op de drie koppels weet de partner niet of de andere wil begraven of gecremeerd worden. Maar YODT gaat verder, zo kan je bijvoorbeeld aangeven wat er met je profiel op sociale media moet gebeuren na je overlijden. Anderzijds biedt de app ook de mogelijkheid aan mensen die door een overlijden van een naaste getroffen worden om de app te gebruiken als ‘wegwijzer’ om de uitvaart van die persoon een persoonlijker of alternatiever karakter te geven.”

“De App YODT is eveneens heel interessant voor uitvaartverzorgers die onmiddellijk weten wat er moet geregeld worden. Zij kunnen ook vooraf gekozen worden door de gebruiker van de app.”

Gratis

Anderhalf jaar na de eerste brainstorming is de gratis app YODT beschikbaar als download op de app- en Playstore. De app houdt je gegevens veilig bij en je kan er ook drie contactpersonen in kwijt. Je keuzes worden pas vrijgegeven als minstens twee van deze personen je overlijden bevestigen.

Nu zijn de zaakvoerders nog op zoek naar bedrijven en organisaties die actief zijn in de uitvaartsector en die in de wegwijzer hun professioneel aanbod willen presenteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier