Duiker wordt onwel en overlijdt in vijver van provinciedomein De Gavers

Archiefluchtfoto provinciedomein De Gavers © Foto LOO
Camille Jonckheere

In Harelbeke in het provinciedomein De Gavers is donderdagavond een duiker onwel geworden in het water en overleden. Dat meldt het parket. De man uit Waregem deed er met de Kortrijkse duikclub een oefening, waarbij ze een afstand van 300 meter vlak onder het wateroppervlak moeten zwemmen. De andere duikers probeerden hem nog te reanimeren, maar tevergeefs. Uit onderzoek van de wetsdokter blijkt dat de man aan een natuurlijke dood stierf.

Donderdagavond deed de Kortrijkse Duikclub in de vijver van het provinciedomein De Gavers in Harelbeke een oefening, waarbij de leden voor hun brevet een bepaalde afstand moesten afleggen vlak onder het wateroppervlak. “We waren juist begonnen aan de proef, waar de groep duikers met al hun materiaal 300 meter moest afleggen. Dat is een hele inspanning, waarbij we de fysieke geschiktheid van de kandidaat testen, want die afstand moet je op zee ook ongeveer kunnen afleggen tot aan de boot”, vertelt Laurent Libeert, voorzitter van de Kortrijkse duikclub.

Plots onwel

De 42-jarige man uit Waregem, die al drie jaar lid was van de duikclub werd plots onwel in het water. “Hij was ongeveer 100 meter ver toen hij bewusteloos raakte. Langs dat parcours stonden verschillende veiligheidsduikers opgesteld voor het geval er iets zou gebeuren. De man is dan onmiddellijk bij onze veiligheidsduiker terecht gekomen, die hem dan met wat hulp eruit haalden.”

“Hij was 100 meter ver in het parcours toen hij onder water bewusteloos raakte en we hem direct eruit konden halen”

De man werd gereanimeerd tot de hulpdiensten ter plaatse kwamen en het overnamen. Maar helaas kwam alle hulp te laat. “Dit is ongelofelijk zwaar voor de groep van 20 duikers, die er gisteren aanwezig was. Het is een emotionele klap voor iedereen. Vanuit de duikfederatie krijgen we ondersteuning van een mental coach. We zullen ook met de groep samenkomen om dit verdriet te verwerken”, besluit Libeert. Volgens de wetsdokter, die door het parket werd aangesteld, is de man een natuurlijke dood gestorven.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.