Brugse horeca zal Aspe missen: “Eerste en laatste Van In boek in L’Estaminet voorgesteld”

Uitbater Ward Devriese© Davy Coghe
Uitbater Ward Devriese© Davy Coghe
Piet De Ville

Ook in de Brugse horeca zal Pieter Aspe – steevast met Duvel en later Omer bij de hand – gemist worden. “Hij stelde zowel zijn eerste als zijn laatste boek in de Van In-reeks voor in L’Estaminet”, zegt uitbater Ward Devriese.

Zoals bekend gingen zowel schrijver Pieter Aspe als zijn personage Pieter Van In graag een goed glas bier drinken. En dan komen toch vooral de bruine kroegen Vlissinghe en L’Estaminet, die prominent aan bod komen in de Van In-reeks, in beeld. “Ik heb zelf de uitbating van L’Estaminet overgenomen in 2004, maar Pieter Aspe – Pierre Aspeslag – kwam al veel eerder in de zaak. Hij kwam al langs bij de vorige uitbaters Monique en Johan, die nu het restaurant Mojo aan de andere kant van het Astridpark uitbaten. Toen hij nog geen schrijver was en later als beginnend schrijver kwam hij hier over de vloer, zo vernam ik”, vertelt Ward Devriese.

“Zijn eerste boek in de Van In-reeks, ‘Het Vierkant van de Wraak’, werd in 1995 in L’Estaminet voorgesteld aan de pers. Toen was ik zelf nog geen uitbater, maar ik mocht hem met zijn uitgeversteam wel in L’Estaminet verwelkomen voor de presentatie van zijn laatste boek in de reeks rond Van In als politiecommissaris. Ik vind het mooi dat zowel zijn eerste als zijn laatste boek in die reeks in L’Estaminet werd voorgesteld.”

“We mochten hem hier ook los daarvan verwelkomen. Hij was een vriendelijke man, maar we lieten hem vooral rustig genieten van zijn drankje. Hoewel ik wist dat hij gezondheidsproblemen had, heeft zijn dood me wel verrast. Ik figureer overigens in één van zijn boeken en dat vond ik leuk, daar praatten we wel eens over. Dat bewuste boek en ook de eerste boeken uit de reeks heb ik gelezen. Het is aangename en spannende lectuur.”

“De laatste jaren zag en hoorde ik hem minder. De klanten in de zaak zeiden me vaak dat ik Aspe dankbaar mocht zijn, omdat hij L’Estaminet zo groot heeft gemaakt door de vermelding in zijn boeken. Dan antwoordde ik al lachende dat Aspe vooral L’Estaminet dankbaar mocht zijn, omdat hij hier de inspiratie vond voor al die boeiende verhalen (lacht).

(PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.