Brugse atlete Denise Alfvoet overleden op 86-jarige leeftijd

Wijlen Denise Alfvoet. © Fotohuis
Redactie KW

In Brugge is op vrijdag 22 oktober de bekende langeafstandsloopster Denise Alfvoet overleden. Ze werd 86 jaar.

Denise Alfvoet uit Sint-Andries, weduwe van Julien Rotsaert, was als loopster een laatbloeier. Als lid van Olympic Brugge begon ze pas op 43-jarige leeftijd met het lopen van marathons. Ze had er 50 op haar palmares staan met als hoogtepunten de marathons van Berlijn, New York en Hirosjima.

In haar leeftijdscategorie won ze zowel marathons als andere afstanden. Denise werd onder meer zeven keer wereldkampioen bij de veteranen en was goed voor tal van Europese en nationale titels. De Brugse atlete werd in 1980 zelfs door de stad Brugge verkozen tot Sportvrouw van het Jaar, het jaar voordien kreeg ze de trofee voor Sportverdienste.

Spartaans leven

Denise Alfvoet ontdekte het lopen door haar dochter Angelina Rotsaert. Ze ging met haar naar de Koninklijke Roeivereniging Brugge. Angelina roeide op jonge leeftijd in de skiff. ‘s Winters ging Denise met de jonge gasten lopen en kwam ze als tweede aan. Ze sloot zich meteen aan bij de veteranen. Het jaar erop won Denise Alfvoet op het WK in Bolton goud op de 25 kilometer en zilver op de 10 kilometer. Ze liep er haar eerste marathon in 3 uur 09’.

Op haar 45ste wilde ze meer. Haar trainingsschema werd aangepast en als een eenvoudige huisvrouw liep ze in Sydney 2 uur 46’. Ondertussen was ze als onthaalmoeder met kinderopvang gestart en zat ze in huis met zeven kleuters en haar eigen twee kinderen. Dat hield haar echter niet tegen spartaans te leven: vroeg slapen en tot 180 kilometer per week lopen.

Drie gouden medailles

Voor Denise was 1984 een topjaar. Ze behaalde haar besttijd op de marathon van Frankfurt. Op 48-jarige leeftijd kwam ze aan in 2 uur 41′. Met die tijd maakte ze kans om deel te nemen aan de Olympische Spelen in Los Angeles, maar veteranen werden er niet toegelaten. Haar mooiste herinnering kwam in 1987. Op het WK in Israël pakte Denise Alfvoet drie dagen na elkaar een gouden medaille: op de 10 en 25 kilometer en op de cross.

Met de jaren begon haar biologische stelsel te veranderen. In de marathon moest ze veranderen van categorie en dat voelde ze. Met dezelfde training liep ze iedere vijf jaar later tien minuten langer op de afstand. De Brugse veterane liep haar laatste marathon op 62-jarige leeftijd, in 3 uur 22′. Daarna ging haar vrije tijd naar het aanleren van de Spaanse taal en een nieuwe passie: pianospelen.

Denise Alfvoet overleed op vrijdag 22 oktober. De uitvaartplechtigheid met woorddienst heeft op donderdag 28 oktober om 12.15 uur plaats in de aula van het uitvaartcentrum Verlinde aan de Zandstraat in Sint-Andries. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.