Britse schrijfster Lyn McDonald overleden

© (Foto GF)
© (Foto GF)
Redactie KW

De Britse auteur Lyn McDonald is overleden. De schrijfster raakte bekend voor haar WO I-getuigenissen die ze in haar boeken verwerkte. De auteur, die 87 werd, was regelmatig te gast op de Last Post in Ieper.

“Tussen 1978 en 1998 publiceerde Lyn McDonald 7 populaire boeken met vooral ooggetuigenverslagen van Britse oudstrijders en verpleegsters uit de Eerste Wereldoorlog”, zegt Dominiek Dendooven van het IFFM. “Die werken zijn bijna allemaal in het Nederlands verschenen. Haar eerste boek, They called it Passchendaele, over de Derde Slag bij Ieper, verscheen in 1978. Daarin al werkte ze met getuigenissen van mensen die het van dichtbij hadden meegemaakt. Haar werk was op dat vlak heel belangrijk, want ondertussen zijn er geen rechtstreekse getuigen meer.”

“Toen ik haar in 1979 voor het eerst ontmoette was ze de grote pleitbezorger van de persoonlijke getuigenis”, zegt Piet Chielens op Facebook. “Ze liet ook veel burgergetuigen aan het woord. In haar boeken bleef ze de oorlog van onderuit vertellen, maar later was ze kritisch over IFFM: ‘don’t turn them all into victims’, wist ze. Ik heb nog een eerste druk van haar ‘They called it Passchendaele’, maar niet gesigneerd. Dat durfde ik haar bij die eerste ontmoeting niet eens vragen. Een prachtig boek, nog altijd.”

Iemand die de schrijfster meerdere keren ontmoette, is Guy Gruwez, erevoorzitter van de Last Post Association. “Ik heb haar leren kennen via haar vele bezoeken aan de Last Post”, aldus de erevoorzitter. “Als ze in de buurt was, sprong ze vaak bij mijn thuis binnen. Ze wou dan altijd lekkere Belgische frieten eten en ik nam haar dan mee naar een goede frituur.” Guy zal de schrijfster herinneren als een charmante en zeer intelligente dame. “Zo sprak ze heel goed Frans, wat voor een Britse niet altijd vanzelfsprekend is.” Guy Gruwez was ooit bij haar thuis in London. “Ze had een muur vol met cassettes met interviews voor haar boeken. Heel toevallig heb ik net haar eerste boek nog eens opnieuw gelezen. Ik wou haar nog een brief schrijven om even van gedachten te wisselen over het werk. Dat zal nu echter niet meer kunnen, wat wel spijtig is.” (CMW)