Bijna twee maand na motorongeval laat vader autopsie uitvoeren op lichaam Cyriel (17), die in ziekenhuis overleed

Cyriel (17), die in het ziekenhuis overleed. © gf
Redactie KW

Cyriel Mortier heeft bijna twee maanden in verschillende ziekenhuizen gevochten voor zijn leven na een ernstig motorongeluk in Poperinge. Uiteindelijk stierf de 17-jarige Ieperling in AZ Delta in Roeselare. “Na hoopvolle tekenen van herstel”, zegt vader Kurt, die vragen heeft bij de dood van zijn zoon en een autopsie liet uitvoeren.

Cyriel reed op maandagnamiddag 27 september met zijn motor van school naar huis. “Normaal blijft hij even hangen met vrienden, maar die avond wou hij op tijd in Ieper zijn. We hadden iets te vieren: ik had net een project in het zuiden van Frankrijk afgezegd om meer tijd door te brengen met Cyriel”, vertelt Kurt, die zijn tranen niet kan bedwingen. “We zouden samen met pappie mosselen met friet eten in Den Anker, maar dan kwam dat telefoontje …”

Ter hoogte van het kruispunt van de Zuidlaan en Jagerstraat gebeurde een aanrijding tussen de motor van Cyriel en een vrachtwagen. “Ik had mijn voet gebroken, maar toen ik ter plaatse kwam, smeet ik mijn krukken aan de kant. ‘Papa is hier’, zei ik troostend toen ik bij hem ging liggen, maar hij was nog amper bij bewustzijn.”

Wekenlange coma

Cyriel werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. “Ik ging hem elke dag steunen en kreeg hoop toen hij ontwaakte na een wekenlange coma en operatie ter hoogte van zijn hart”, aldus Kurt. “Op een avond begon hij zelfs te lachen en zoentjes te geven, tussen het hoesten door. Hij leek te herstellen.”

Maar op 18 november overleed Cyriel alsnog, en dat stuit op onbegrip bij zijn vader. “Daarom liet ik een autopsie uitvoeren”, zeg Kurt, en dat bevestigt het parket.

“Er gebeurde geen medische fout of verzuim”, verklaart Lieven Wostyn, medisch directeur van het AZ in Roeselare. “We wachten de resultaten af van de autopsie, die in Antwerpen werd uitgevoerd, en werken mee aan het gerechtelijk onderzoek. Het is zeer jammer en we tonen begrip voor het verdriet.”

Levensgenieter

Intussen proberen familie en vrienden het verlies te verwerken. “We gingen naar de plaats van het ongeval om er een kruisje te plaatsen met zijn foto en bloemen”, vervolgt de vader. “Cyriel en ik waren twee handen op een buik. Mijn zoon was een doender met gouden handen: metsen in de kelder, een caravan ombouwen tot mancave, de badkamer installeren bij de grootmoeder… Hij was net zo goed bezig en heel enthousiast om mee te helpen in mijn renovatiezaak, die ik vorig jaar startte. Hij heeft zelfs de naam bedacht.”

Bloemen voor Cyriel.
Bloemen voor Cyriel. © TP

Cyriel had een relatie met Ine Jooren (16). “Hij was mijn alles”, vertelt ze. “Cyriel was heel sociaal, had veel vrienden en kon op ieders gezicht een glimlach toveren. Een levensgenieter die voor iedereen klaarstond.”

De kamer van Cyriel hangt vol met foto’s van motoren. “Hij amuseerde zich enorm met zijn motor, die ik hem cadeau deed. Dat was zijn vrijheid. Cyriel heeft een heel mooi leven gehad, maar veel te kort”, besluit Kurt.

De uitvaart wordt verzorgd door Uitvaartzorg Leo en vindt plaats op 26 november om 10.30 uur in de Sint-Maartenskathedraal in Ieper.

(TP)

Lees ook: Cyriel (17) overlijdt twee maanden na ongeval met bromfiets: “Hij had nog een hele toekomst voor zich”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier