Bernard Deheegher (70), stichter Internationaal Gregoriaans Festival Watou, overleden

© (Foto LB)
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

Bernard Deheegher, stichter en organisator van het Internationaal Gregoriaans Festival Watou, is op 70-jarige leeftijd overleden. “Hij was een uniek en fantastisch mens”, zegt echtgenote Martine De Bels.

De organisator van het Internationaal Gregoriaans Festival Watou, Bernard Deheegher is op 70-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Hij overleed op 13 oktober bij hem thuis in Watou waar hij liefdevol omringd werd door zijn gezin. “Bernard was een uniek en fantastisch mens”, zegt echtgenote Martine De Bels. “Hij had een heel groot organisatorisch talent, maar daarnaast was hij een ontzettend liefdevolle vader. Hij was altijd graag omringd door veel mensen”, vult dochter Bénédicte aan.

Bernard was bezieler van BelgoFurn, de exportafdeling van Fedustria (federatie van de Belgische hout-, meubel- en textielindustrie). Daarnaast was hij cultureel ambassadeur van Vlaanderen en cultureel ambassadeur van de Stad Poperinge. Hij was lid van de keurbroederschap Witte Ranke en lid van de Orde van’t Manneke van de Mane. Bernard kreeg het ereteken voor bijzondere verdiensten op het gebied van muziek ten dienste van de liturgie door de Sint-Gregoriusvereniging van het bisdom Roermond (NL). In Rome was Bernard erelid van Pontificio Istituto di Musica Sacra (PIMS).

Internationaal Gregoriaans Festival van Watou

Hij was stichter en voorzitter van het Gregoriaans koor Cum Jubilo Watou. In 2017 trok Bernard, samen met de leden van het gregoriaanse damesschola Cum Jubilo, naar Italië. Het koor trok naar Rome en Assisi voor een muzikale tournee. Ze mochten onder andere optreden in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Een gebeurtenis waar Bernard samen met het koor bijzonder trots op was.

Bernard was ook bezieler en voorzitter van het driejaarlijkse evenement ‘Internationaal Gregoriaans Festival van Watou’. Voor alle manifestaties samen lokt het festival ongeveer tienduizend bezoekers. De laatste editie vond in mei 2018 plaats. Het globale festivalprogramma 2021 werd integraal verplaatst naar 2022. “Samen met onze kinderen Benoît en Bénédicte, en samen met verschillende festivalvrijwilligers zitten we binnenkort aan tafel om de voortzetting van het festival te bespreken”, zegt echtgenote Martine.

De afscheidsviering voor Bernard zal op zaterdag 23 oktober om 10.30 uur plaatsvinden in de Sint-Bavokerk in Watou. “Bernard was op en top Gregoriaans. We doen er alles aan om hem een prachtige uitvaart te geven.” De uitvaartdienst wordt opgeluisterd door de Gregoriaanse koren Cum Jubilo (Watou), Cantabo (Antwerpen) en soliste Sowon Kim (Zuid-Korea). “Als kind maakte Sowon Kim deel uit van het Koreaans koor ‘Pueri Cantores’ uit Daegu. Ze studeerde muziek en Gregoriaans in Parijs en maakt daar nu ook een mooie carrière. Met soliste Sowon Kim hebben we goede contacten en voor de uitvaartdienst zakt ze naar Watou af.” De familie groeten kan voor de dienst, vanaf 10 uur.