Bekende WO I-gids en auteur Michel Vansuyt (81) overleden

Wijlen Michel Vansuyt.©Eric Flamand Eric Flamand
Wijlen Michel Vansuyt.©Eric Flamand Eric Flamand
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

Michel Vansuyt uit Ieper, bekende gids en schrijver van boeken rond WO I, is op 81-jarige leeftijd overleden. De man sukkelde al even met zijn gezondheid.

Michel Vansuyt werd geboren in Wijtschate op 3 september 1939. Hij toonde heel wat interesse voor de oorlog en mocht als een autoriteit op dat vlak worden beschouwd. In 1987 stond hij mee aan de wieg van de Heuvellandse heemkring Dovie.

Tijdens zijn leven was hij 28 jaar voorzitter van de Gidsenkring Ieper-Poperinge en provinciaal voorzitter van de West-Vlaamse Gidsenkringen. Hij schreef een tiental boeken, waaronder de zesdelige reeks ‘De militaire begraafplaatsen van Wereldoorlog I in Vlaanderen’.

Wandelende encyclopedie

Ook het werk ‘De oorlog in de Wijtschateboog – Mesen en Heuvelland in 14-16’ is van zijn hand. “Hierin beschreef ik vooral de militaire gebeurtenissen in mijn geboortedorp Wijtschate”, zei hij bij het uitbrengen van het boek.

Michel Vansuyt, die enkele talen sprak, werkte een tijdlang als commercieel medewerker bij Picanol en ging daarna werken voor Vandewiele. “Hij reisde in die functie de hele wereld af”, zegt zijn vrouw Thérèse Vanhost. “Hij was in allerlei verenigingen en had heel wat interesses. Hij wist wel over alles iets. Ik kreeg wel eens te horen dat hij een wandelende encyclopedie was.”

Michel sukkelde al even met zijn gezondheid. Zo had hij al 9 heupoperaties ondergaan en moest hij om de drie dagen aan de nierdialyse. Twee jaar geleden verloor het gezin ook al een van de twee zonen. Van Michel wordt in beperkte kring afscheid genomen in de Onze-Lieve-Vrouw Middelareskerk in Ieper. (CMW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.