Bekende toneelregisseur Ben Maelbrancke overleden

Wijlen Ben Maelbrancke. (foto SB) © STEFAAN BEEL STEFAAN BEEL
Piet De Ville

De bekende theaterregisseur en koster-organist Ben Maelbrancke is op zondag 7 november overleden. Hij werd 83.

Ben Maelbrancke werd geboren op 21 mei 1938 en woonde bijna zijn hele leven in de Stationsstraat in Sijsele, in de ouderlijke woning waar ook zijn broer Guido bleef wonen.

Zijn vader was koster in de Sint-Martinuskerk van Sijsele en Ben zou hem later ook in die rol opvolgen. Ben Maelbrancke zou ook jarenlang vele misvieringen in Sijsele en omstreken opluisteren als organist en zanger.

Theater Rostune

Zijn creatieve ei kon hij toch vooral kwijt als acteur en regisseur. Het is dan ook in die rol dat Maelbrancke de grootste bekendheid genoot in de regio. Al in de jaren 70 speelde Ben Maelbrancke onder meer een rolletje in de televisiereeks ‘De Vorstinnen van Brugge’ en hij was ook nauw betrokken bij de Reiefeesten in Brugge.

Zeker in Sijsele werd Ben Maelbrancke gewaardeerd voor zijn verdiensten voor en bij Theater Rostune, waar hij niet alleen als regisseur maar ook als acteur hoge ogen gooide. “Ben Maelbrancke was een erg charismatisch man”, zegt Tania Tamsin, die zich al vele jaren als actrice en regisseur engageert bij Theater Rostune. “Als kind heb ik hem als acteur meegemaakt en later, in 2005, ook als regisseur van het stuk ‘De Bemoeial’. Hij was gevat en grappig, maar ook streng voor alle acteurs. De lat lag hoog maar dat maakte dat alle stukken die hij regisseerde zeer goed zaten qua typologie, scenografie en ritme. Petje af voor wat hij gepresteerd heeft. Het is een opmerkelijke verschijning, een figuur die we verliezen.”

‘t Fonteintje

Naast zijn werk bij Rostune was Maelbrancke ook heel nauw betrokken bij volkstheater ‘t Fonteintje in Wijnendale bij Torhout, waar hij een hele reeks stukken regisseerde.

Naast echtgenote Nele De Baere en broer Guido delen ook zijn twee kinderen en de kleinkinderen in het verdriet.

De uitvaartplechtigheid heeft plaats in ‘zijn’ Sint-Martinuskerk in Sijsele op zaterdag 13 november om 11 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.