Baron Robert Dewulf, stichter van LVD Group in Gullegem, overleden op 93-jarige leeftijd

Robert Dewulf. © Tom Lesaffer LVD Group
Noël Maes
Noël Maes Medewerker KW

Op donderdagnamiddag 11 augustus is baron Robert Dewulf op 93-jarige leeftijd overleden in wzc De Zilverberg in Rumbeke. Hij was de stichter en jarenlang de topman van LVD in Gullegem, wereldspeler op het vlak van onder meer plaatbewerkingsmachines.

Met hem verliest het (West-)Vlaamse bedrijfsleven een belangrijke pionier. Hij was ook nationaal actief, onder meer als voorzitter van Fabrimetal (nu Agoria). Hij kreeg in 1993 de adellijke titel van baron, samen met zijn echtgenote Nelly Perneel die hem in 2015 ontvallen is.

Robert Dewulf is op 14 april 1929 in Beitem-Rumbeke geboren in een gezin van negen kinderen. Thuis was het een vlasboerderij. Bij het begin van WO II was Robert Dewulf 11 jaar. Hij volgde de Latijn-Griekse humaniora aan het college in Waregem. Onder meer wijlen Fons Verplaetse, de latere gouverneur van de Nationale Bank, was er een medeleerling. Hij wist toen naar eigen zeggen nog niet wat hij zou doen, wel dat hij op eigen benen wilde staan. In 1952 haalde Robert Dewulf het diploma van licentiaat handels- en consulaire wetenschappen aan de Ufsia in Antwerpen. In de jaren 70 volgde hij postuniversitaire cursussen en in 1979 topmanagement aan de Vlerick School. Tijdens zijn 18 maanden legerdienst in Lombardsijde kreeg hij een technische vorming die hem van pas zou komen.

Ondernemerschap en visie

Intussen was, zonder dat hij er weet van had, de kiem gelegd voor LVD dat zijn levenswerk zou worden. In Moeskroen had Jacques Lefebvre in 1946 een machinereparatieatelier opgestart. Nadien kwam Bruggeling Marc Vanneste erbij. De firma heette Lefebvre & Vanneste. Robert Dewulf sprong toen op de kar en de initialen van de drie familienamen leidden tot de naam LVD. Het bedrijf verhuisde in 1953 naar een vlasschuur in Bissegem en uiteindelijk in 1960 naar Gullegem. Onder impuls van Robert Dewulf groeide LVD uit tot een internationaal bedrijf. In 1992 ging hij op zijn 63ste verjaardag met pensioen. Hij werd toen als gedelegeerd bestuurder opgevolgd door zijn zoon Carl.

“Zijn ondernemerschap en zijn visie op de toekomst hebben LVD destijds op de kaart gezet als innovatieve speler op de wereldmarkt”, aldus een mededeling van het bedrijf bij zijn overlijden. “Hij bleef tot het allerlaatste moment oprecht begaan met het wel en wee van de onderneming. Als het enigszins mogelijk was, kwam hij nog graag naar het bedrijf en toonde hij nog steeds een grote interesse voor de nieuwste producten en ontwikkelingen. Hij bleef bekommerd om het welzijn van alle medewerkers van het bedrijf.” De groep telt vandaag meer dan 2.000 medewerkers en is actief in 45 landen met vijf productievestigingen. Op de hoofdzetel in Gullegem werken zo’n 450 mensen. Het bedrijf werd eerder dit jaar voor de vijfde keer op rij erkend als ‘Best Managed Company’.

Ruimere horizon

Robert Dewulf keek altijd verder dan zijn eigen bedrijf. Hij was al heel jong consulair rechter aan de Kortrijkse rechtbank van koophandel. In 1966 stond hij aan de wieg van het Centrum voor Kwaliteitszorg West-Vlaanderen, in 1986 werd hij voorzitter van Fabrimetal Vlaanderen en daarna ook voorzitter van VKW West-Vlaanderen. Hij zat ook niet om een sterke uitspraak verlegen. Zo zei hij bij zijn 80ste verjaardag: “Een halve eeuw geleden verdiende een baas 3 à 4 keer meer dan een doorsnee medewerker. Nu soms 1.000 keer. Maakt één zo’n manager een bedrijf groot? Neen! Het komt veel vaker van vele goede medewerkers. De huidige crisis heeft meerdere oorzaken, maar één ervan is zeker hebzucht…”

Met echtgenote in de adelstand

In 1993 kreeg Robert Dewulf de titel van baron, zijn echtgenote werd barones. Het was enkele weken vóór de dood van koning Boudewijn die vijf jaar eerder LVD bezocht. Hij was erg trots dat ook zijn vrouw de titel van barones kreeg, niet door hem maar voor haar eigen verdiensten. Ze waren het eerste echtpaar dat samen de titel kreeg. Barones Dewulf kwam uit Emelgem, was licentiate TEW en lerares economie aan het Bisschoppelijk Lyceum (Barnum) in Roeselare. Ze werd onder meer nationaal voorzitter van CMBV (nu Markant), richtte 120 beleggingsclubs op en zet zich ten volle in op sociaal vlak.

Baron Dewulf is nog voorzitter geweest van FC Gullegem maar sport heeft hem nooit veel geboeid en voor hobby’s vond hij geen tijd. Hij woonde vele jaren in Ingelmunster. Het echtpaar kreeg drie kinderen: Geert, Ann en Carl.

De uitvaartdienst heeft op zaterdag 20 augustus om 11 uur plaats in de Sint-Amanduskerk in Gullegem.

(PADI/PVH/NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier