https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Arno’s mentor Hubert Decleer overleden

Redactie KW

Het nieuws raakt nu pas bekend maar op 25 augustus jongstleden overleed in Kathmandu in Nepal op 81-jarige leeftijd de Oostendenaar Hubert Decleer. Arno Hintjens noemt hem tot vandaag: mijn mentor.

Als leraar zedenleer en Nederlandse literatuur aan het Stedelijk Technisch Instituut Oostende (STIO) weet Hubert Decleer als bevlogen jonge leerkracht met het afspelen van een paar bluesplaten tijdens zijn les de aandacht en interesse te trekken van de 13-jarige Arno Hintjens. Ook kan hij de jonge snaak, meer dan schoolmoe, overtuigen de hotelschool toch af te maken. Kort daarop vertrekt Hubert Decleer voor het eerst naar Nepal.

Als hij af en toe weer opduikt in Oostende werkt hij als barman in het legendarische en al lang opgedoekte kunstenaarskroeg ‘La Chèvre Folle’ waar ook Arno vaste klant is. Daar luistert de zanger geboeid naar de verhalen van zijn gewezen leraar die in Indië als gids optreedt voor Engelse toeristen. In Gilles Deleux’ biografie ‘Arno een lach en een traan’, verschenen in 2007 bij Epo, getuigt Arno: “Ik ben toen echt veranderd. Hubert Decleer heeft mij een basis gegeven. Waarschijnlijk is hij de enige geweest. Hij heeft voor mij deuren geopend. Voor mij was hij geen goeroe, want daar heb ik lak aan. Hij legde mij veel dingen uit, maar hij dwong me nooit tot iets. Hij heeft me vooral geleerd mezelf te zijn.”

Arno Hintjens.
Arno Hintjens. © (Foto Belga)

Telkens als Michel in de jaren zeventig in het land is, weet Arno hem te vinden in een van zijn tijdelijke verblijven in de stad. Niet zelden blijft hij ook langere tijd bij Decleer logeren. In een recente blog noemt Flor Vandekerckhove Decleer een autoriteit in het Tibetaans boeddhisme. “Zo vertaalde hij het Tibetaans dodenboek in ‘t Nederlands en leidde hij daar een Tibetaans instituut,” aldus Vandekerckhove. In een interview met Hugo Camps zei Arno ooit:”‘Ik heb hem bezocht in Kathmandu, waar hij al 40 jaar woont. Hij is er professor Sanskriet en helemaal in de leer van Boeddha. Ik heb hem de afgelopen periode vaak gebeld. Zijn levensvisie bracht rust in mij.” Huberts jongere broer Misjel is een gerenommeerd natuurfotograaf. (ML)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.