André Vandewalle, voormalig hoofdarchivaris van Brugge, overleden

Wijlen André Vandewalle. (gf)
Stefaan Reuse
Stefaan Reuse Medewerker KW

André Vandewalle is zaterdag op 75-jarige leeftijd overleden. Liefst 34 jaar lang was hij actief in het stadsarchief van Brugge.

André Vandewalle werd geboren op 30 april 1946 in Rumbeke. Na zijn studies aan het Sint-Jozefscollege van Izegem en de Katholieke Universiteit van Leuven kon hij aan de slag als leerkracht aan Spes Nostra in Heule. In 1974 werd hij archivaris in Brugge, tien jaar later hoofdarchivaris.

In het stadsarchief verwezenlijkte hij heel wat: hij bouwde de vrijwilligerswerking en de beeldbank uit, richtte de vzw Levend Archief op, werd voorzitter van de Vlaamse Heraldische Raad en organiseerde meerdere congressen. Hij was ook voorzitter van de Werkgroep Gemeentearchief. Daarin kwamen archivarissen regelmatig samen, waarbij ze promotie maakten voor de archieven. Iedereen was er welkom, het waren niet langer duistere bewaarplaatsen.

André was actief in tal van verenigingen en trok ook mee als gids met de Vrienden van de Musea. Tussen 1979 en 2008 bracht hij tal van publicaties uit. Hij schreef in 1999 onder meer het boek Brugge, een Europese stad, wat net op tijd uitkwam toen Brugge in 2002 culturele hoofdstad van Europa was. In het boek Een privilege voor iedereen staat zijn volledige 34 jaar beschreven door Noël Geirnaert en Marcella Vandebroek.

André was gehuwd met Lea Vande Sompele. Samen hadden ze twee zonen. Aan de familie bieden wij onze oprechte deelneming aan. (SR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.