103-jarige Maria, oudste inwoner van Kortrijk, verliest haar zoon aan covid

Wijlen Gino Samaille met zijn echtgenote en dochter in wzc Ter Melle op de 101ste verjaardag van zijn moeder in 2018.© a-NOM
Wijlen Gino Samaille met zijn echtgenote en dochter in wzc Ter Melle op de 101ste verjaardag van zijn moeder in 2018.© a-NOM
Redactie KW

De 103-jarige Maria Devriendt, die nog maar pas de oudste inwoner van Kortrijk geworden is, krijgt nu een heel zware slag te verwerken. Vorige vrijdag 27 november is haar zoon Gino Samaille, die in Kortrijk woonde, aan covid overleden in het AZ Groeninge in Kortrijk.

Maria, die in wzc Ter Melle in Heule verblijft, heeft na haar huwelijk met Octaaf Samaille, eerst in Ieper gewoond. Ze baatte er een hoedenwinkel uit. Zo is haar zoon Gino op 10 oktober 1954 in de Kattenstad geboren. Net voor hij het eerste leerjaar zou beginnen, zijn zijn ouders in Heule komen wonen. Hij volgde dan ook zijn lagere school in Heule-Watermolen. Daarna werd hij drukker bij de uitgeverij UGA in Heule. Later werkte hij bij de Spoorwegen, waar hij een tiental jaar geleden met pensioen ging. Hij was een fervent liefhebber van muziek uit de jaren 60. Ook was hij graag bezig met het aquarium dat hij van zijn vader geërfd had. Gino was getrouwd met Chantale Soenen en had één dochter Jenna. Zij is kleuterjuf in vbs ’t Hoge in Kortrijk en is getrouwd met Sammy Vanneste. Ze hebben vier kinderen. Het jongste, Nenah, is nog maar vier maanden oud.

Ook zelf getroffen

Gino werd vier weken geleden in het ziekenhuis opgenomen, was door covid getroffen en heeft het niet overleefd. Hij en zijn familie kwamen heel geregeld op bezoek bij zijn moeder Maria, die op haar honderdste nog alleen op een flat in de Izegemsestraat woonde, in de buurt van dr. Claude Damman, bij wie ze 47 jaar als huishoudster gewerkt heeft. Pas zes maanden na haar 100ste verjaardag verhuisde ze naar wzc Ter Melle. Op 15 oktober vierde ze er haar 103de verjaardag. “Wij zijn haar zelf het overlijden van Gino gaan melden”, zegt schoondochter Chantale. “Ze was natuurlijk heel verdrietig maar zei toen berustend: ‘ Het is dat het zo moet zijn ’. In het rusthuis zijn er veel coronabesmettingen geweest en ze werd ook zelf getroffen. Maar ze is niet erg ziek geweest en is er weer bovenop gekomen.”

Het afscheid van Gino Samaille heeft in intieme kring plaats in de aula van rouwcentrum Ghillemyn in Moorsele.

(NOM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.