Overlegcomité zoekt antwoord op steeds luidere hartenkreten uit de zorg

Het Overlegcomité komt vrijdagnamiddag bijeen. © belga
Redactie KW

Te midden van steeds luidere hulpkreten uit de zorg steken de federale en deelstaatregeringen rond 13 uur opnieuw de koppen bijeen op een Overlegcomité. Dat overleg was al voorzien, onder meer de sluiting van de horeca te evalueren, maar nieuwe verstrengingen lijken hoe langer hoe minder uitgesloten. De beslissingen zullen in elk geval enkel en alleen gebaseerd zijn op de feiten en de cijfers, benadrukte premier Alexander De Croo donderdag in de Kamer.

Half oktober ging de horeca op slot, een week nadien voerde het Overlegcomité verstrengingen in voor sport en cultuur, in de dagen daarna gingen de drie gewesten daar elk apart nog een stapje verder in. Vrijdagmiddag zit het Overlegcomité, met daarin vertegenwoordigers van de federale regering en alle deelstaatregeringen, opnieuw bijeen.

Dat overleg was halfweg deze maand al voorzien: toen de cafés en restaurants dicht gingen, was dat voor een maand, maar de regeringen beloofden toen wel om de maatregel na twee weken te evalueren.

De kans dat die of andere regels binnenkort versoepeld worden, lijken intussen echter zo goed als onbestaande. Het aantal besmettingen en opnames zit nog steeds exponentieel in de lift en het water staat het zorgpersoneel en de ziekenhuizen aan, of zelfs boven, de lippen.

Roep om strenge lockdown

De roep om een nieuwe strenge lockdown klinkt integendeel steeds luider. KU Leuven-viroloog Marc Van Ranst riep donderdag al op tot een beperking op niet-essentiële verplaatsingen. “Er is momenteel geen enkele aanwijzing dat de genomen maatregelen reeds enig effect hebben. Tijd voor, net als in andere buurlanden, de noodrem: lockdown.”

Lees verder onder de tweet

https://twitter.com/vanranstmarc/status/1321730886870720513Marc Van Ransthttps://twitter.com/vanranstmarc
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Ook onder anderen Zorgnet-Icuro-topvrouw Margot Cloet, Vlozo-bestuurder Peter Marquebreuck, verschillende ziekenhuiskoepels en Waals minister-president Elio Di Rupo trokken al aan de alarmbel.

Premier Alexander De Croo kreeg donderdagmiddag van zowat alle fracties in de Kamer vragen over de coronacrisis, maar hij liet zich niet uit over welke maatregelen al dan niet op tafel zouden liggen op het Overlegcomité van vrijdag.

Wetenschappelijke adviezen

De regeringsleiders en ministers zullen zich in elk geval enkel en alleen baseren op ‘wetenschappelijke adviezen, cijfers en feiten’, benadrukte De Croo. “Dat is het enige waarop wij ons kunnen baseren om juiste beslissingen te nemen in deze crisis. Daar kan absoluut geen discussie over zijn.”

Het Overlegcomité start om 13 uur. De regeringsleiders komen daarvoor fysiek samen in het Egmontpaleis.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten