Overlegcomité wil mondjesmaat versoepelen

Voorzichtigheid blijft geboden, aldus het Overlegcomité.©POOL OLIVIER MATTHYS BELGA
Voorzichtigheid blijft geboden, aldus het Overlegcomité.©POOL OLIVIER MATTHYS BELGA
Redactie KW

Na een time-out van een week hebben de federale regering en de regeringen van de deelstaten vandaag in het Overlegcomité de epidemiologische situatie besproken. Vanaf maandag 8 maart komen er lichte versoepelingen. Vanaf april en mei hoopt men dan verder te kunnen versoepelen. Zo wordt er nu gemikt op 1 mei voor de heropening van de horeca. Op 26 maart vindt het volgende Overlegcomité plaats en wordt de epidemiologische situatie opnieuw tegen het licht gehouden. Een overzicht van welke versoepelingen het Overlegcomité nu in de toekomst ziet.

Maart

De eerste versoepelingen liggen, zoals verwacht, bij de buitencontacten. Vanaf maandag 8 maart mag je buiten met tien personen buiten afspreken in plaats van de huidige vier. Uiteraard wel nog steeds met respect voor de afstandsregels.

Ook vanaf maandag zijn uitvaartplechtigheden tot 50 personen weer mogelijk.

Ook voor de georganiseerde buitenactiviteiten voor de jeugd komen er versoepelingen. Zo zullen -13-jarigen opnieuw met 25 activiteiten buiten mogen doen (dat was nu 10).

Verder mogen ook fotografen vanaf 8 maart mensen ontvangen (maximaal 1 consument per 10 vierkante meter). Ook privésauna’s mogen vanaf maandag opnieuw de deuren openen, maar enkel voor gebruik “voor personen die onder hetzelfde dak wonen. Jacuzzi’s, stoomcabines en hammams zijn daarbij niet toegankelijk”, luidt het.

Zoals eerder al gemeld, zijn daguitstappen vanaf 15 maart opnieuw toegelaten in het lager en secundair onderwijs. Vanaf diezelfde datum kunnen ook kinderen en jongeren in het buitengewoon onderwijs OV3 en OV4 opnieuw voltijds naar school, net zoals de leerlingen van het deeltijds beroepsonderwijs.

Ook in het hoger onderwijs komt er vanaf 15 maart een versoepeling. Hogescholen en universiteiten mogen vanaf dan 20 procent van hun campuscapaciteit benutten (nu is dat nog 10 procent) en alle studenten moeten opnieuw de kans krijgen om twee halve dagen of één hele dag per week les te volgen op de campus.

April

Vanaf 1 april zullen georganiseerde buitenactiviteiten tot 10 personen mogen doorgaan, gaan de pretparken weer open en mogen culturele activiteiten en andere evenementen tot 50 deelnemers worden georganiseerd. Dat geldt ook voor de erediensten.

Tijdens de paasvakantie (5 tot en met 18 april) zijn er jeugdkampen mogelijk tot 25 personen. Volgens minister-president Jambon is het wel de bedoeling om daarbij te testen bij het begin en einde van het kamp.

Na de paasvakantie schakelt het middelbaar onderwijs over op meer contactonderwijs. Dat liet Vlaams minister-president Jan Jambon weten op de persconferentie van het Overlegcomité.

Het geldende verbod op niet-essentiële reizen van en naar België wordt voorlopig aangehouden tot 18 april . De regeringen van ons land herhalen dat de maatregel onontbeerlijk is om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te houden.

Mei

De verschillende regeringen van het land hopen om vanaf de maand mei meer binnenactiviteiten mogelijk te maken. De horeca zou dan mogen heropenen, maar er zouden ook meer sociale contacten worden toegelaten.

Verder zouden aanpassingen van de coronamaatregelen mogelijk worden gemaakt voor winkels en ambulante handel, de cultuur- en evenementensector, markten, kermissen, het jeugdwerk en verenigingsleven, sport, erediensten, thuisverzorging en fitness.

Die fase moet wel gepaard gaan met het massale gebruik van snel- en zelftesten, zei premier Alexander De Croo.

Vlaams-minister Jan Jambon gaf ook nog mee dat Vlaanderen de steunmaatregelen fors zal verhogen. “We zullen de steun voor de horeca van de huidige 10 procent tot 15 procent optrekken”, aldus Jan Jambon.

Het versoepelschema dat het Overlegcomité vandaag voorstelde:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.