Overleg over asielzoekers levert nog geen besluit op

© PCO
Redactie KW

Vrijdagvoormiddag gaf de directie uitleg over de plannen van Fedasil. De N-VA schepenen waren niet aanwezig. Communicatie volgt pas na het schepencollege van maandagavond.

Fedasil wil uitbreiden met 132 bedden in hun centrum op de Vijfwegen. In totaal zouden dan 382 mensen verblijven. Het asielcentrum biedt nu opvang aan 250 bewoners. Dat is boven de maximaal toegelaten capaciteit van 229. De uitbreiding van het asielcentrum zou starten vanaf september met 132 bewoners.

Vrijdagvoormiddag vond op het gemeentehuis overleg plaats tussen het schepencollege en Fedasil. Waren aanwezig burgemeester Lieven Vanbelleghem, directeur Sabine De Wandel, Louise Lahoutte (ambtenaar ruimtelijke ordening), Sofie Deseyn van Fedasil Vijfwegen en de directeur van de operationele diensten van Fedasil. Niemand van N-VA was aanwezig op de vergadering.

Volgens Fedasil zijn er op dit moment 3.250 opvangplaatsen tekort in België. Sinds 2016 bedraagt de bezettingsgraad in de centra minstens 96 %. Er is geen ruimte om de instroom te huisvesten. Destijds was een buffer voorzien om pieken op te vangen. Dat werd afgeschaft door toenmalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA), waardoor in Brussel met ondermeer in het Maximiliaanpark veel vluchtelingen opgehoopt zaten. De raad van state oordeelde echter dat dit een onwettige maatregel was.

Nog twee extra plaatsen

In februari 2019 besliste de regering om 3.250 extra plaatsen te creëren. Daardoor zijn ondertussen acht locaties heropend, met onder meer Deurne en Mechelen. Momenteel is Fedasil in onderhandeling om nog twee extra plaatsen te openen. Fedasil liet tijdens de vergadering optekenen dat na de verkiezingen van mei de gevoeligheid voor het thema niet is afgenomen.

Burgemeester Lieven Vanbelleghem (CD&V) wil gaan voor een “menselijke oplossing“. Wat dat inhoudt, wilde hij niet kwijt. “In het schepencollege gaan we het verslag geven en de besluiten trekken. Na afloop van het college gaan we communiceren.”

Vlaams Belang liet via Facebook weten samen met hun mandatarissen woensdagvoormiddag om 10u aan de ingang van het asielcentrum op de Vijfwegen te protesteren tegen de komst van nieuwe asielzoekers.

(PCO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier