Overleden Xander De Roo blijft mee waken over Tielts café Barville

Jason zal nu in plaats van Xander klanten op het terras op hun wenken moeten bedienen. (foto TVW)©TOM VAN HOUTTE
Jason zal nu in plaats van Xander klanten op het terras op hun wenken moeten bedienen. (foto TVW)©TOM VAN HOUTTE
Redactie KW

Zijn medevennoot Jason Moerman zet de horecazaak op de Markt alleen voort en tegen de heropening op 8 mei zal een herdenkingsplaatsje voor de verongelukte Xander De Roo zijn ingericht. Barville werd de voorbije maanden in een ander kleedje gestopt. “Xander zou het nieuwe interieur heel graag zien.”

Die nieuwe taferelen aan de muur roepen een Londense pubsfeer op. Met uitzondering van de banken vooraan – die de trouwe klanten ter wille rood zijn gebleven – kreeg het café een zwart likje verf.

Achteraan kwam er een kickertafel bij en moeten ook nog een bingo- en jokerautomaat worden geïnstalleerd. De nieuwe ledverlichting kan desgewenst alle kleuren van de regenboog uitslaan. Eén ‘meubelstuk’ is echter voorgoed verdwenen én onvervangbaar: Xander De Roo. De 22-jarige Tieltenaar verongelukte op vrijdag 26 februari met zijn motor op de Deinsesteenweg in Aarsele.

Laatste gessprek

“Anderhalf uur voor het fatale ongeval spraken we elkaar voor het laatst in de Sint-Michielstraat”, zegt Jason. “Xander was nog ten dele betrokken bij de renovatieplannen, maar het eindresultaat heeft hij nooit mogen aanschouwen. Ik ben er zeker van dat hij het huidige interieur van Barville heel graag zou zien.”

Moerman twijfelde naar eigen zeggen lang of hij het café wel alleen zou voortzetten. “Maar ik denk niet dat Xander zou gewild hebben dat ik er de brui aan gaf. Door corona waren we alles samen nog maar een maand of vijf, zes open.”

Schitterende gast

Het duo nam het café begin vorig jaar over. “We kenden elkaar nog maar een jaar. We werkten samen in de Club Central en er was snel een klik. Hier was dat niet anders. Ik deed de toog en Xander bediende onze klanten op het terras. Ik noemde hem altijd ‘schelen’. Vraag me niet waar ik die benaming haalde, maar ze was positief bedoeld. Xander was een schitterende gast en super in de omgang met klanten.”

Herdenkingsplekje

Jason vond hem meer een ‘doener’ dan hijzelf. “Ik heb totaal geen handeling om plateaus vol drank naar buiten te dragen, maar Xander deed dat graag én als de besten.” Schuin achter de toog, vlakbij de ingang, wordt een herdenkingsplekje voor de verongelukte cafébaas ingericht. “We gaan een zwarte en een gele trui die hij graag droeg – de zwarte met zijn foto erop geprint – aan de muur ophangen, zodat hij altijd blijft mee waken over Barville.” (TVW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.