Overheid pompte al 10 miljoen euro in Brugse Stadsrepubliek

Elsie Roose en Nico Blontrock op het terras van De Republiek. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De Stadsrepubliek krijgt vorm: in het hart van de stad, de wijk rond de Sint-Jakobskerk, wordt een culturele ‘hub’ gecreëerd. Met een gevoelige financiële injectie van voorlopig bijna 10 miljoen euro door de Vlaamse en vooral de stedelijke overheid, maar ook met medewerking van buurtbewoners en handelaars.

“De Stadsrepubliek is een sterke verbinding van alle culturele spelers, die op een boogscheut van elkaar liggen”, zegt cultuurschepen Nico Blontrock (CD&V). Elsie Roose, die samen met Bart Geernaert van De Republiek de ontwikkeling van dit project coördineert, vult aan: “In de wijk rond de Sint-Jakobskerk ligt er een ongelooflijk cultureel en maatschappelijk potentieel.”

“Al die spelers proberen wij met elkaar te verbinden: het Cultuurcentrum Brugge, De Republiek, KAAP, het Conservatorium, de Ryelandtzaal, De Snuffel, Handmade in Brugge, het Hof Bladelin, de Stadsschouwburg, Turbo, stadsbibliotheek De Biekorf, The Box en zelfs de Poortersloge en Factor Club liggen op korte afstand van elkaar.”

Biekorf

Intussen is de Stadsrepubliek al veel meer dan een cultureel project, want een volgende stap is om de buurtbewoners én de handelaars er bij te betrekken. “Er zijn een aantal mooie winkels en horecazaken in de buurt”, weet Elsie Roose. “Een eerste aanzet is al vorig jaar gegeven, toen De Republiek als catwalk fungeerde voor een modeshow van vier lokale handelszaken op Autoloze Zondag. En er zijn gesprekken aan de gang om tijdens de renovatie van het Conservatorium muzieklessen te geven in het Hof Bladelin, dat een woonzorgcentrum en klooster is, met schitterende tuin, en dat in de nabije toekomst meer zal opengesteld worden voor het publiek.”

De Stadsrepubliek is meer dan het samengaan van cultuurhuizen, het is een participatief project waarin we de buurtbewoners betrekken

Een van dé blikvangers van de Stadsrepubliek moet de vernieuwde Biekorf worden. Aanvankelijk was vooropgesteld dat de uit 1986 daterende bibliotheek vanaf januari 2020 grondig zou vernieuwd worden. “Die timing zullen we niet halen”, bekent Nico Blontrock. “Maar ik reken erop dat de klus af is voor het einde van deze bestuursperiode. Volgens mijn collega, milieuschepen Minou Esquenet, is de Biekorf het meest energieverslindende stadsgebouw. De Biekorf stoot elk jaar 106 ton CO2 uit voor elektriciteit en 163 ton CO2 voor aardgas.”

Muren slopen

Architectuuratelier Dertien12 kreeg een dubbele opdracht: enerzijds een deelplan voor de Stadsrepubliek opstellen, met suggesties voor de ontwikkeling van de wijk met parken en pleintjes, anderzijds de plannen voor de renovatie van De Biekorf uittekenen. “Als hij carte blanche krijgt, maakt hij een ontwerp met tuinen op het dak van de bib”, zegt Elsie Roose.

Nico Blontrock probeert het enthousiasme van Elsie wat te temperen: “In november buigen stadsbestuur en gemeenteraad zich over het financieel meerjarenplan van de stad en beslissen we welk budget er kan gaan naar de renovatie van de bib. Het is in elk geval de bedoeling om de spreekwoordelijke muren te slopen tussen de Biekorf en de Republiek. De bovenste verdieping zal mogelijk de kantoren herbergen van het Cultuurcentrum, De Republiek en vermoedelijk ook Brugge Plus, dat in de Lange Vesting met serieus plaatsgebrek kampt.”

“Het Biekorf Cultuurcafé verhuist en krijgt een centrale functie binnen het complex. Het is de bedoeling dat de bezoekers van de bib een boek ontlenen, een koffie of een ander drankje kunnen nuttigen bij het lezen van wat poëzie. ‘s Avonds kan dit leescafé dienen als foyer van de theaterzaal. Bovendien zullen de twee tuintjes van de Biekorf ontsloten worden, zodat we er een publieke groenzone bij krijgen in het hart van de stad. Tijdens de werken moet de bibliotheek toegankelijk blijven, enkel de theaterzaal gaat een jaartje dicht.”

Centen

Voor de realisatie van de Stadsrepubliek is al heel wat overheidsgeld vrijgemaakt. Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) gaf een toelage van 2 miljoen euro. De realisatie van De Republiek kostte 4,8 miljoen euro, waarvoor de initiatiefnemers van de vzw De Korrelatie 1,16 miljoen euro subsidie via het Stedenfonds kregen. De renovatie van het Conservatorium, die binnenkort aanvangt, kost 4,4 miljoen euro. De stad hoestte 1,2 miljoen euro op voor de aankoop van de Poortersloge op het Jan Van Eyckplein en spendeerde nog eens 150.000 euro aan de inrichting van dit pand als exporuimte voor de Triënnale.

De buitenschilderwerken aan de Stadsschouwburg, die klaar moeten zijn tegen de viering van 150 jaar Schouwburg in september, bedragen 250.000 euro. Hoeveel de renovatie van de Biekorf zal kosten, weten we pas in november.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier