Over coronakapsels en vakantieparken: dit is de agenda van het Overlegcomité

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

Onze coronakapsels. Het is een van de hoofdonderwerpen op de agenda van het Overlegcomité vrijdag. De topministers van de federale regering en de deelstaten buigen zich daar over een mogelijke heropening voor de niet-medische contactberoepen zoals kapsalon en schoonheidsspecialisten. Daarnaast wordt er ook uitsluitsel voor de vakantieparken en campings verwacht.

Bijna dag op dag twee weken geleden stak premier Alexander De Croo (Open VLD) op de persconferentie na het Overlegcomité het licht aan het einde van de tunnel voor de kappers, masseurs, tatoeëerders en schoonheidsspecialisten aan. ‘Een heropening op 13 februari, áls de cijfers het toelaten’, klonk het toen. In De Zevende Dag afgelopen weekend koppelde premier De Croo er nog een ‘voorgoed’ aan vast. Van een jojo – open, dicht, open, dicht – in de sector kan geen sprake meer zijn.

Politiek wil doorduwen

Een definitieve beslissing over die versoepeling zou op 5 februari vallen. En 5 februari, dat is vrijdag. Of de deuren van kapsalons en andere contactberoepen weer wagenwijd open mogen, hangt dus vooral af van hoe gunstig de coronacijfers ogen. De drempels die de overheid zichzelf voorhield, halen we voorlopig niet. Maar waar eind vorige week nog alle alarmen over virusvarianten en een felle derde golf af gingen, ziet de politiek het vandaag een stuk rooskleuriger. Tot forse stijgingen is het niet gekomen.

Vooral de Franstalige liberalen van MR, maar ook Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) willen doorduwen. De kans lijkt dan ook reëel dat de contactberoepen zich mogen opmaken voor een heropening, zij het onder strikte voorwaarden wat het aantal klanten in de zaak, de noodzakelijke ventilatie en mondmaskerverplichtingen betreft.

Voorzichtige virologen

Vanuit de GEMS, de groep virologen, epidemiologen en andere wetenschappers die de regering adviseert, wordt voorlopig vooral voorzichtigheid gepredikt. Ons land zit nog te zeer op hetzelfde plateau qua besmettingen, tussen 2.000 en 2.500 per dag. En ook al gaan de ziekenhuisopnames en overlijdens de jongste dagen de goede richting uit, toch zien de experten in de heropening van de niet-medische contactberoepen een lucifer die het vuur opnieuw stevig op gang kan krijgen.

In de loop van donderdag moet het rapport van de expertengroep GEMS voor het Overlegcomité, waar de federale regering en de topministers van de regio’s de knopen over de coronastrategie doorhakken, klaar zijn. Hoe dan ook is de mogelijke heropening van de kapsalons niet het begin van een reeks verdere versoepelingen, zo benadrukte minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A).

Vakantie in eigen land

Een tweede heikel punt dat vrijdag moet worden benaderd: de geschorste sluiting van de vakantieparken en campings. Begin deze week oordeelde de Raad van State immers dat die gedwongen sluiting niet helemaal koosjer is. Dat hotels, B&B’s en losse vakantiehuisjes wel open mogen blijven, maar vakantieparken en campings hun activiteiten moeten stilleggen, vind de Raad van State discriminerend. Voor volgende week maandag, 8 februari, moeten de maatregelen bijgestuurd worden.

Rest het Overlegcomité daar dus twee mogelijkheden: of de sluiting van vakantieparken en campings blijft behouden, maar wordt beter gemotiveerd of mensen kunnen opnieuw op de parken terecht, zij het onder gelijkaardige voorwaarden als in hotels en andere logies. Recread, de beroepsorganisatie van kampeer- en recreatiebedrijven die de beroepsprocedure bij de Raad van State aanspande, hoopt uiteraard op het tweede.

Zeker met de krokusvakantie voor de deur lijken de vakantieparken een interessante bestemming voor een uitje met het gezin. Niet-essentieel reizen naar het buitenland is immers nog altijd verboden, en dat blijft zo tot minstens 1 maart. In het licht van vakantie in eigen land is ook een mogelijke heropening van de dierentuinen een interessant thema. Een eventuele versoepeling van de protocollen voor de immosector duikt tot slot ook opnieuw op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier