Outdoor fitnesstoestellen, extra picknicktafels en babbelbanken dankzij burgerbudget

De winnaars van het eerste Ichtegemse burgerbudget. © foto Coghe
Redactie KW

Begin april lanceerde het lokaal bestuur van Ichtegem het burgerbudget. Projecten, ideeën en initiatieven met een algemeen belang kunnen zo tot 5.000 euro ontvangen. Op woensdag 27 oktober werden de winnaars bekendgemaakt. Binnenkort heeft Ichtegem dankzij het burgerbudget outdoor fitnesstoestellen, extra picknicktafels en babbelbanken in het straatbeeld.

“In april 2021 gingen we van start met het burgerbudget, een gloednieuwe manier van participatie”,vertelt bevoegde schepen Geert Vandaele.

444 stemmen

Na een periode van drie maanden om projecten in te dienen, werden zes ideeën geselecteerd: extra picknicktafels, babbelbanken, een pluktuin, beweegbanken, outdoor fitnesstoestellen en extra skatetoestellen. Van 20 september tot en met 20 oktober 2021 kon de bevolking op deze ideeën stemmen, zowel online als op papier.

In totaal werden uiteindelijk 444 stemmen geteld en zo zijn er drie duidelijke winnaars uit de bus gekomen. Op de derde plaats zijn de babbelbanken van Ingeborg Vanden Bussche uit Bekegem geëindigd, goed voor een budget van 5.000 euro.


Rudi Ilegems uit Eernegem ziet de beide ideeën die hij indiende gerealiseerd worden. Het gaat over extra picknicktafels aan de sporthal van Eernegem (5.000 euro) en de installatie van outdoor fitnesstoestellen (4.950 euro).

Mensen samenbrengen

“Het zijn stuk voor stuk initiatieven die mensen samenbrengen, naar buiten doen gaan en in beweging zetten. We zijn dan ook heel blij dat we deze mooie initiatieven met het allereerste burgerbudget kunnen realiseren”, besluit Geert Vandaele.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.