Oudste West-Vlaming Lazarie ‘zuster Genoveva’ Maes viert 110de verjaardag

Zuster Genoveva woont sinds januari 2009 in het woon-zorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt in Heist. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

De Eerste én Twee Wereldoorlog, de eerste mens op de maan, de val van de Berlijnse Muur, de aanslagen van 11 september 2001, de Spaanse griep en nu ook het coronavirus. Zuster Genoveva overleefde het allemaal. Vandaag, vrijdag 24 juli, viert ze haar – hou je vast – 110de verjaardag.

“IJzersterk is ze”, zegt kloosteroverste zuster Marie-Paul Demeyer. “Nooit heeft ze een dokter nodig. Hij komt wel langs, maar nooit moet hij iets doen. Grote festiviteiten kunnen we door het coronavirus natuurlijk niet houden. We zullen het moeten houden bij taart en champagne. We hadden het liever anders gezien, maar we gaan geen risico’s nemen. In het woon-zorgcentrum is nog geen enkele besmetting geweest, en dat willen we zo houden.”

Drie meisjes, drie jongens

Zuster Genoveva werd geboren op 24 juli 1910 in Ettelgem als Lazarie Maes. Ze maakte deel uit van een gezin van zes kinderen, met broers Leopold, Jozef, Albert en zussen Germaine en Marie-José. Op haar achttiende, op 8 september 1928 om precies te zijn, trad ze binnen in het klooster van de Zusters van de Onbevlekte Ontvangenis in Heist en leerde ze er voor kleuterleidster. Daar werd ze op 10 april 1931 geprofest, wat betekent dat ze haar kloostergeloften aflegde.

In 1938 begon ze aan haar carrière als kleuterleidster, in Brugge. “Die liefde voor kleine kinderen zit er nog steeds in”, zegt zuster Marie-Paul Demeyer. “Als ze al eens een mindere dag heeft, dan kan het bezoek van een kindje meteen haar dag goed maken. Dan fleurt ze helemaal op.” Op haar 49ste moest ze helaas op verplicht pensioen nadat haar stem het begaf. Ze kon geen verhalen meer vertellen of meezingen met de kleuters en besloot om niet meer voor de klas te staan. In het klooster hielp ze een handje in het bijhuis van het klooster in Oostduinkerke.

Zuster Genoveva, rechts achteraan, als kleuterleidster. (GF)
Zuster Genoveva, rechts achteraan, als kleuterleidster. (GF)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde Lazarie in Oostduinkerke, waar de kerk en het klooster werden vernield. “Samen met de andere zusters en de buren zat ik in de kelder”, vertelde ze eerder. “Na enkele dagen werden we bevrijd. De schrik heeft ons allesbehalve deugd gedaan…” Ook in Oostduinkerke, Assebroek, Eede (Nederland), Hooglede, Veldegem en Kemmel hielp ze in de bijhuizen. Toen ze in een bijhuis in Sint-Pieters woonde, trok ze tot op zeer hoge leeftijd te voet naar de wekelijkse markt in Brugge. Als ze met een medezuster naar zee ging en ze de tram misten, stapten ze te voet naar Heist.

In 1997 verhuisde zr. Genoveva definitief naar Heist, waar ze sinds januari 2009 in het woon-zorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt woont. (GF)
In 1997 verhuisde zr. Genoveva definitief naar Heist, waar ze sinds januari 2009 in het woon-zorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt woont. (GF)

In 1997 verhuisde ze definitief naar Heist, waar ze sinds januari 2009 in het woon-zorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt woont. Elke dinsdagmorgen trok ze als een van de eerste klanten naar de markt. “Daar kocht ze Nivea om haar armen en benen soepel te houden.” Daar mocht ze tien jaar geleden al haar eeuwfeest vieren. “Naast een enorm sterke zuster, is het ook een heel plezante. Elke dag wil ze haar aperitiefje, een Porto. En goed vol. Een halfleeg glas moet je haar niet geven.” (lacht)

Oudste West-Vlaamse

Sinds het overlijden van Rachel Neyt uit Sijsele in augustus 2019 is Lazarie Maes de oudste inwoner van West-Vlaanderen. Volgens de allerlaatste gegevens zou ze de vierde oudste Belg zijn. Wil ze het record verbeteren, dan moet ze zeker nog twee verjaardagen vieren. De oudste Belg aller tijden was Joanna ‘Woinke’ Turcksin. Zij werd 112 jaar en 186 dagen.

Felicitaties van de bisschop

Bisschop Lode Aerts.
Bisschop Lode Aerts.© Davy Coghe

Beste zuster Genoveva,

Op de dag dat de Krant Van West-Vlaanderen in je brievenbus valt, vier jij je verjaardag! Dat zou helemaal geen nieuws zijn, mochten het niet honderd en tien (110!) kaarsjes zijn, die jij op deze 24ste juli van het jaar 2020 uitblaast. Inderdaad, op 24 juli 1910 – vier jaar voor de eerste wereldoorlog – zag jij het levenslicht. Een heel hartelijke gelukwens.

Zuster Genoveva, we hebben elkaar in Heist al verschillende keren ontmoet. Van je medezusters weet ik welk groot hart je nog steeds voor kinderen hebt. Je hebt hen al je genegenheid gegeven, niet alleen als kleuterjuf, maar ook als zuster. En die vriendschap heb je tot op vandaag in leven gehouden. Je mag dan al iets meer dan tien jaar in het gastvrije rusthuis naast jullie gemeenschap verblijven, je blijft jong van hart. Ook je vriendelijkheid en je levenslust zijn met de jaren God zij dank niet verdwenen.

Op dat punt ben je voor mij en voor veel anderen een groot voorbeeld. Dank je wel, beste Genoveva, voor je inzet voor de (jonge) mensen, dank je wel voor je vertrouwen, dank je wel voor je geloof in God en in de ander. Nogmaals: een gelukkige verjaardag en een heel verbonden groet,

+Lode Aerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier