Oudste West-Vlaamse man daags na zijn 105de verjaardag overleden

Julius Claeys werd in januari nog gevierd toen hij de titel van 'Oudste West-Vlaamse man' kreeg. (foto MM)
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Daags na zijn 105de verjaardag is Julius Claeys overleden. De oudste West-Vlaamse man is nu Laurent Vandewalle, die deze zomer 104 wordt.

Julius Claeys, geboren op 16 april 1915, verbleef sinds maart vorig jaar in woonzorgcentrum Jacky Maes in Bredene. Tot zijn 103de kon hij thuis blijven wonen, onder meer dankzij de hulp van zijn dochters. In 1938 trouwde hij met Maria Lateste. Het koppel kreeg drie dochters – Gilberte, Monique en Simonne -, vier kleinkinderen en ook vier achterkleinkinderen.

Bredene zat hem in het bloed. Nooit woonde hij ergens anders. In 1933 ging hij werken in de blekerij Spegelaere in de Kerkhofstraat. Daarna kon hij als metserdiender aan de slag. Snel daarop werd hij tongraper in de vismijn, maar toen brak de oorlog uit.

Ontbering in de oorlog

“Tegen het eind van de oorlog werd pa opgepakt als politieke gevangene en gedeporteerd naar Oostenrijk, waar hij meer dan negen maanden lang opgesloten bleef”, vertelden zijn dochters eerder aan onze krant. “Toen hij in 1945 terug thuiskwam, was hij naar verluidt graatmager. In mei van dat jaar is pa dan zwaar ziek geworden. Dat kon ook niet anders na al die maanden van ontbering. Zijn huisdokter heeft toen vaders leven gered.”

Tijdens de winter van 1945 ging Julius opnieuw aan de slag in de vismijn. Hij zou er blijven tot zijn pensioen in 1977. “Na zijn pensioen bleef hij bezig. In zijn moestuin, met verbouwingen bij de kinderen en kleinkinderen. Hij was altijd op post om bij te springen.”

In januari, na het overlijden van Maurits Stael, werd hij de oudste West-Vlaamse man. Vandaag, een dag na zijn 105de verjaardag, overleed Julius. Het coronavirus speelde hierbij geen rol.

Laurent Vandewalle is nu de oudste West-Vlaamse man.
Laurent Vandewalle is nu de oudste West-Vlaamse man.© Davy Coghe

De oudste West-Vlaamse man is nu Laurent Vandewalle. De oud-apotheker viert op 13 juli zijn 104de verjaardag. Samen met zijn echtgenote Marie-Joseph Vandermeersch (99) verblijft hij in woonzorgcentrum Sint-Carolus in Kortrijk. Vorig jaar haalde het koppel de nationale pers, omdat ze samen – hij was 102 en zij 98 – 200 jaar oud waren.

(MM/ON)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier