Oudste leden Chiromeisjes Zwevezele geven vervangleiding: “Eerste Chiro sinds oktober”

De Aspi’s geven vervangleiding in het Kasteelpark. Op de foto: Leen Maerten.© KV
De Aspi’s geven vervangleiding in het Kasteelpark. Op de foto: Leen Maerten.© KV
Redactie KW

Januari is examenmaand voor veel studenten. Bij de Chiromeisjes van Zwevezele levert dat soms leidingtekorten op en dan vallen de oudste afdelingen in. Corona of niet, ook dit jaar is dat niet anders. “Wij zitten al sinds oktober thuis, dus keken we hier enorm naar uit”, zegt Chirolid Leen Maerten (17).

Terwijl de leidsters van Chiromeisjes Zwevezele druk studeren voor de examens, mochten de aspi’s, de leden van de oudste afdeling, na drie maanden terug naar de Chiro om leiding te geven. Zelf mogen ze nog altijd geen Chiro krijgen, want enkel -12-jarigen mogen fysiek naar de jeugdbeweging. Toch is er een uitzondering om de leiding te vervangen tijdens de examens. Hoofdleidster Drieke De Keyzer (21) legt uit: “Bijna alle leidsters hebben momenteel examens, maar geen Chiro geven is geen optie. Die kindjes kijken hard uit naar de zondagnamiddagen. Dus zolang het van de regering en Chironationaal mag, geven de aspi’s leiding in onze plaats.”

“Ik heb hierdoor nog meer zin om volgend jaar leidster te worden” – Leen Maerten

Er zijn wel een pak maatregelen waar er rekening mee moet worden gehouden. Zo is het verplicht dat de leiding een mondmasker draagt, moeten ze zoveel mogelijk buiten spelen en is een goede handhygiëne de norm. Maar dat houdt de aspi’s niet tegen. Leen Maerten twijfelde geen seconde: “Ik had een beetje stress om terug naar de Chiro te komen en al onmiddellijk leiding te geven, want het was al zo lang geleden. Op kamp geven wij normaal ook een dag leiding aan de jongste afdelingen, maar door de coronabubbels kon dat afgelopen jaar niet. De stress die ik had, is gelukkig snel weggegaan. Nu heb ik juist nog meer zin om volgend jaar leidster te worden.”

Uitlaatklep

“Voor de aspi’s is het ook de ideale gelegenheid om eens te proeven van het leidinggeven terwijl wij examens hebben”, zegt Drieke. De aspi’s krijgen vanaf de start een grote verantwoordelijkheid: “Wij moeten niet alleen hier leiding komen geven, maar hebben ook zelf een volledig spel bedacht. Daar kruipt wel wat voorbereiding in”, zegt Leen. Maar dat vindt ze helemaal niet erg: “Het is een goede leerschool en je haalt er heel veel voldoening uit als je ziet hoe die kindjes genieten.” En ook voor de leden is het eens iets anders. “Ik vind het super leuk om vandaag andere leidsters te hebben”, zegt Lucine Pollentier (8) enthousiast. Bij de vraag of ze leuker zijn dan haar eigen leidsters, moet ze niet nadenken: “Nee, ze zijn allemaal even leuk!”

Ook voor Suzanne Delafontaine (17) had het zondag een hoogdag moeten zijn. Al viel die snel in het water toen ze te horen kreeg dat ze op school in contact kwam met corona. “Voor mij is de Chiro een echte uitlaatklep die nu helemaal wegvalt en dat is lastig. Nu zit ik precies in een vicieuze cirkel van stress en tegenslagen. En ik ben niet de enige natuurlijk. Dat is nu al zo lang en ik vrees ervoor dat die ellende nóg langer zal duren.” Toch is Suzanne opgelucht dat ze nog voor de Chiro opgebeld werd door de contacttracers. “Ik zou het niet op mijn geweten willen hebben dat ik misschien andere Chiroleden zou besmetten. Voor mij was het echt geen leuk nieuws, maar beter zo natuurlijk.”

Online alternatieven

Hoofdleidster Drieke geeft normaal zelf leiding aan de tippers, de afdeling van het eerste en tweede middelbaar, dus ook zij zit al wekenlang thuis: “Ik verlang super hard om weer leiding te kunnen geven. Misschien dat de cijfers terug beter zijn na de paasvakantie? Maar mijn hoop ligt vooral op een spetterend Chirokamp in juli.” Voor de aspi’s blijft het voorlopig bij deze ene keer, want zondag is het opnieuw aan de gewone leidingploeg. Volgens Drieke zullen de oudste afdelingen wel online alternatieven krijgen, maar voor Leen is dat toch niet helemaal hetzelfde: “Onze leidsters doen heel hard hun best om ons online opdrachten te geven, maar daar ontbreekt het sociale contact. Op den duur is het ook saai om continu voor je laptop te zitten om elkaar toch eens te kunnen zien. Geef mij maar terug de gewone Chirozondagen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.