Oudste inwoner van Werken viert haar honderdste verjaardag

De jarige Fanny Vanhonsebrouck, samen met de familie en een delegatie van het gemeentebestuur. © foto Coghe
Trui Lievens
Trui Lievens Medewerker KW

Op kerstdag vierde Fanny Vanhonsebrouck uit de Werkenstraat haar honderdste verjaardag. De kranige Fanny is meteen ook de oudste inwoner van Werken én woont al honderd jaar op hetzelfde adres. “En ik zou nergens anders willen wonen”, vult Fanny nog aan.

Fanny Vanhonsebrouck werd op 25 december 1919 geboren, om 4 uur ‘s morgens op de zolder, als vierde en laatste kind van Jerome Vanhonsebrouck en Rheinhilde Verhaeghe. “Mijn ouders baatten een café uit, maar hadden thuis ook een kleine boerderij”, vertelt Fanny die tot haar 14de school liep in ‘t Hogeschooltje en daarna thuis hielp.

In 1947 trouwde ze met Roger Verduyn, die afkomstig was van de ‘Schuddebeurze’. Het was geen liefde op het eerste gezicht, als we Fanny mogen geloven. “Op een zondag na de mis kwam Roger plots zomaar bij ons binnen. Niemand wist waarvoor hij kwam. Hij klapte over koetjes en kalfjes en een tijdje later kwam hij nog eens. Vanaf toen kwam hij elke zondag achter de mis, maar ondertussen wisten we al waarom”, lacht Fanny.

Vijf kinderen

Toch moest Roger haar heel wat keren ten huwelijk vragen, eer ze ‘ja’ zei. “Maar ik heb het me niet beklaagd”, glimlacht Fanny, die samen met Roger een klein landbouwbedrijf uitbaatte. Ze kregen vijf kinderen. Regina woont in Izegem, Martina in Oostende, Marc in Werken, Noël overleed op 31-jarige leeftijd na een ziekte, en ook Jean-Pierre woont in Werken. Ondertussen zijn er al tien kleinkinderen en twaalf achterkleinkinderen. Roger overleed in 1996 op 87-jarige leeftijd.

“Gelukkig is het hier altijd de zoeten inval en heb ik nooit veel alleen gezeten”, zegt Fanny. “Ik zag de mensen graag en had altijd een luisterend oor voor hen. Ook nu ga ik nog graag eens kaarten. De kleinkinderen zijn hier veel geweest tijdens de vakantie en tjoolden graag mee op het hof en op de tractors.”

Bij de buuzestove

In die 100 jaar zag Fanny veel veranderen, zoals de komst van de televisie. “Maar wij kochten niet meteen een tv”, vertelt Fanny. “We waren daar niet zo geïnteresseerd in, we hadden te veel werk. Wel keken we bij de buren naar ‘Schipper naast Mathilde’. De beste uitvinding vind ik de wasmachine en de droogkast. En ook de badkamer maakt het leven makkelijker. Vroeger wasten we ons één keer in de week in een waskuip voor ‘de buuzestove’.”

Ook de Tweede Wereldoorlog maakt bij Fanny heel wat verhalen los. Fanny: “We konden hier gelukkig blijven wonen, maar op een dag kwamen hier 43 paters van Westvleteren slapen. En tijdens een vreselijke nacht in 1943 werd de kerk van Werken gebombardeerd en daardoor stond heel onze oogst in brand. De kerk, de schuur… alles stond in brand. Het was een verschrikkelijke nacht. Ik was toen nog maar 24 en heel erg onder de indruk.”

Veel gewerkt

Fanny benadrukt dat ze zo oud geworden is dankzij het vele werken. “Ik heb vijf kinderen grootgebracht op een boerderij én voor mijn ouders gezorgd. Elke zondag stonden we al om 4 uur op om naar de eerste mis te gaan. Daarna gingen we de koeien melken, naar de broeken, met de fiets. En als je oud wil worden, moet je vroeg gaan slapen, en goed eten en weinig alcohol drinken”, geeft Fanny tot besluit nog mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier