Oudste inwoner van Roeselare mocht 105 kaarsjes uitblazen

© Stefaan Beel
Redactie KW

Op 12 november mocht Agnes Debaeke maar liefst 105 kaarsjes uitblazen. Figuurlijk dan, al genoot ze in woonzorgcentrum De Zilverberg in Rumbeke wel duidelijk van haar verjaardagstaart en bijhorend glaasje cava.

Agnes Debaeke is op 12 november 1914 in Lichtervelde geboren, waar ze opgroeide in een kroostrijk gezin en waar haar hart nog altijd ligt. Ze leerde Odiel Vacraeynest kennen, die metselaarsdiener was, en ze trouwden op 17 juni 1936. Hij was afkomstig van Gits, maar na hun huwelijk gingen ze in de Zwevezelestraat in Lichtervelde wonen. “We kregen vijf kinderen”, vertelt Agnes. “Ik had veel werk, de was en de plas die nog lange tijd met de hand gebeurde, dagelijks voor vers eten zorgen en de woning netjes houden, maar ik deed dat allemaal graag”, zegt ze. Breien voor haar kroost was een van haar grootste passies. Ze naaide ook veel kledij zelf ‘en van oude maakte ik nieuwe’ voegt ze er nog aan toe.

Samen met Odiel gingen ze in het weekend naar wielerwedstrijden kijken om te supporteren voor hun twee oudste zonen, die wielrenners waren. Later was ook haar kleinzoon in het wielrennen actief. Tien jaar geleden, na 68 jaar huwelijksvreugde, overleed Odiel en bleef ze alleen achter. Agnes is nog altijd een heel sociale vrouw, die houdt van gezelschap rond zich. Na een ongelukkige val brak ze haar been en heupen en verbleef lange tijd in het ziekenhuis en in het revalidatiecentrum Godtsvelde in Kortemark. Alleen thuis wonen was voor de intussen hoogbejaarde Agnes niet meer haalbaar en ze nam in 2012haar intrek in het wzc Zilverberg, afdeling ‘De Kiem, in Rumbeke. De jarige heeft ook 5 kinderen, 10 kleinkinderen, 17 achterkleinkinderen en 9 achterachterkleinkinderen. (Arch/AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier