Oudste inwoner van Oostende, Angela Van Wulpen, viert 107de verjaardag

© (Foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De Oostendse Angela Van Wulpen werd donderdag maar liefst 107 jaar en blijft de oudste inwoner van de kuststad. Geen feest, maar ze kreeg wel bezoek van burgemeester Bart Tommelein en schepen Hina Bhatti (Open VLD) in het woonzorgcentrum De Duinpieper waar ze sinds haar 101ste verjaardag verblijft.

Angela is nog erg goed voor haar leeftijd en eek oprecht blij met het bezoek van de schepen en de burgemeester. Bart Tommelein nam zelf even de tijd om ‘Leef’ voor haar te zingen. Angela genoot met volle teugen.

Angela Van Wulpen zag op 22 oktober 1913 het levenslicht in Oostende en liep school in de toenmalige nonnenschool, waar later het Sint Lutgardisinstituut en Petrus & Paulus West hun onderkomen vonden. Anno 2020 staat het schoolgebouw leeg. Angela liep school tot haar twaalfde. Het middelbaar onderwijs was toen nog geen must. Angela trouwde op 1 oktober 1931 met haar grote liefde Kamiel Bedert. Voor de Tweede Wereldoorlog trokken ze samen met paard en kar van deur tot deur om kolen en melk aan te leveren. Hun handel bleef echter niet duren en daar had de oorlog haar aandeel in. Na de oorlog bleven Angela en Kamiel niet bij de pakken zitten en startten als een ronde als visleurders.

Angela kreeg samen met haar Kamiel vijf kinderen. Hun oudste dochter overleed al na acht weken. Daarna schonk ze Lilianne, Lucien (76), Louis en Marcel het leven. Louis en Marcel zijn ondertussen overleden. Op 16 augustus 1978 overleed ook Kamiel. Sindsdien is Angela alleen, maar kreeg ze steun van haar kinderen. Toen ze 101 werd lukte het allemaal niet meer zo goed en verhuisde ze naar Woonzorgcentrum De Duinpieper in haar geboortestad Oostende. Tot die tijd was ze in haar huisje in Lombarsijde blijven wonen.

Angela wordt omschreven als iemand met een sterk karakter met nog steeds een eigen wil. Ze neemt nog steeds deel aan bepaalde activiteiten en gaat geen gesprek uit de weg. Bij corona staat ze weinig stil, ze schikt zich vooral naar de maatregelen.

https://www.youtube.com/watch?v=FoYxW4v1ZkA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier