Oudste café De Karpel is voorbije eeuw amper gewijzigd

De Karpel staat na al die jaren nog trouw op de hoek, in de Schoolstraat is residentie Aloïs erbij gekomen.© SM
De Karpel staat na al die jaren nog trouw op de hoek, in de Schoolstraat is residentie Aloïs erbij gekomen.© SM
Redactie KW

De Schoolstraat, aan de kruising met de Wijnendalestraat, is door de jaren heen nog niet zo heel veel veranderd. Het alom bekende café De Karpel houdt er op de hoek nog steeds trouw de wacht.

In 2019 mocht café De Karpel al zijn 120ste verjaardag vieren. Het is daarmee het oudste van de vijf overgebleven cafés in Beveren. En zeggen dat er bij de opening in 1899 hier nog 80 cafés waren. Wat nog opmerkelijker is: De Karpel, de thuis van de grootste duivenmaatschappij van West-Vlaanderen, wordt al die tijd uitgebaat door dezelfde familie en is sinds 1996 in handen van Rik Bossu. Behalve de gevel die wat veranderd is, is alles in grote lijnen hetzelfde als op de foto in 1916.

Toch opvallend, want toen de Duitsers op Schuwe Maandag (19 oktober 1914) het dorp wilden innemen, werd op deze hoek zwaar gevochten. De Fransen wilden hen de doorgang richting het station beletten en maakten daarvoor gebruik van de trechtervorming aan De Karpel. De school en het klooster werden tijdens WO I gebruikt om soldaten in te kwartieren, goed voor 410 bedden.

Het kruispunt van de School- en Wijnendalestraat in 1916, waar op Schuwe Maandag nog hevig gevochten werd.
Het kruispunt van de School- en Wijnendalestraat in 1916, waar op Schuwe Maandag nog hevig gevochten werd.

De opmerkelijkste verschillen met de oude foto zijn de kasseien in de Schoolstraat die helemaal verdwenen zijn en dat er met Residentie Aloïs nu een appartementsgebouw prijkt waar vroeger groenruimte was. In het begin van de straat zien we aan de linkerkant het gebouw waarin tot voor kort notaris Nele Soete gevestigd was. Het kantoor werd recent verhuisd naar een nieuwbouw in de Beversesteenweg.

Iets verderop in de straat herkennen we het klooster en de vroegere meisjesschool, wat nu onderdak biedt aan de kleuters en het eerste tot en met derde leerjaar van De Bever Centrum. De nonnetjes zijn ondertussen vertrokken en er zijn plannen om het klooster in de nabije toekomst om te bouwen tot nieuwe klaslokalen.

(SM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier