Oudste bewoner van Moorslede overleden: Urbain Claerbout werd 103

© JS
Redactie KW

In het Moorsleedse woonzorgcentrum Maria Middelares is Urbain Claerbout overleden. Hij werd 103 en was de oudste inwoner van Moorslede.

Urbain Claerbout werd geboren in Sint-Katarina, deelgemeente van Kuurne. Als zoon van Hector Claerbout en Maria Maes zag hij op 9 september 1916 het levenslicht. Op 32-jarige leeftijd trouwde hij met Maria Deleye. Hij leerde haar kennen op de Moorsleedse wijk Strobome bij Maria’s zus Madeleine. Het was liefde op het eerste gezicht.

Ze gingen samenwonen in de Roteriestraat. Een jaar later werd hun liefde bekroond met de geboorte van hun zoon Erwijn. Drie jaar later volgde een tweede zoon: Edwin. Daarna volgden nog twee kinderen: Katrien en Dirk. In 1953 verhuisde het gezin naar de Dadizeelsestraat op wijk de Waterdam in Moorslede. Inmiddels zorgden hun kinderen al voor zes kleinkinderen en zijn er reeds negen kleinkinderen.

Te voet naar paardenmarkt

Urbain was tijdens zijn beroepscarrière actief als veehandelaar. Hij kocht koeien op en verkocht ze vervolgens op de markt. Hij werkte ook in bijberoep als arbeider in Frankrijk. In zijn jonge jaren ging Urbain ook een aantal keer te voet met enkele paarden naar de paardenmarkt in Sint-Jans-Molenbeek bij Brussel. Een hele tocht, waarbij Urbain vaak bleef overnachten in Aalst.

Urbain werd vorig jaar nog gehuldigd door het gemeentebestuur van Moorslede voor zijn 103de verjaardag. Hij verbleef toen nog maar enkele maanden in het woonzorgcentrum. Tijdens dat verjaardagsfeest was ook zijn jeugdvriendin Bertha Defever (102) er nog bij in het woonzorgcentrum. Bertha overleed twee maanden geleden. (BF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten