Ouders van verongelukte Charlotte in talkshow: “Ik belde met haar en plots was er niks meer”

Griet Depreitere en Johan Gysel, de ouders van Charlotte. © screenshot VRT
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Johan Gysel en Griet Depreitere uit Bovekerke (Koekelare) hebben maandagavond getuigd in de talkshow ‘Vandaag’ op één. Hun dochter Charlotte (18) verongelukte vorige week vrijdag in Edewalle (Kortemark). Politierechter Geert Vandaele deed een oproep: “Mensen, stop alstublieft met die combinatie drinken en rijden!”

De talkshow ‘Vandaag’ van Danira Boukhriss blikt telkens terug op het nieuws van de voorbije dag. Maandagavond ging het onder meer over het aantal verkeersdoden dat gestegen is. Elke week sterven 12 mensen in het verkeer.

Over dat onderwerp kwamen Johan Gysel en Griet Depreitere praten, maar ook politierechter Geert Vandaele uit Kortemark. Johan en Griet verloren op vrijdagavond 27 september hun dochter bij een zwaar ongeval in Edewalle, een gehucht in Kortemark. Een zware pick-up reed frontaal in op de Fiat 500 van Charlotte Gysel (18). De jonge vrouw maakte geen schijn van kans. Bovendien had de bestuurder van de pick-up gedronken.

Griet Depreitere, Johan Gysel en Geert Vandaele.
Griet Depreitere, Johan Gysel en Geert Vandaele.© Instagram Vandaag

Aan het bellen met mama

Charlotte was van haar weekendjob in frituur ‘t Smulhoekje in Koekelare op weg naar haar vriendje Milan in Lichtervelde, toen het fout liep in Edewalle. “Ik vroeg Charlotte altijd om me te bellen als ze in de auto stapte”, aldus mama Griet. “Dan belden we altijd tot ze arriveerde; pas dan was ik op mijn gemak. Handenvrij uiteraard, via bluetooth. Ze liet me weten dat ze haar vriendje ging halen en naar huis komen. Ze was heel welgezind over school aan het praten. Plots hoorde ik haar schrikken. Daarna verbrak de verbinding en was er niks meer. Ik kon haar niet meer bereiken. Johan keek via de app ‘Vind mijn iPhone’, maar kon ook daar niet zien waar Charlotte was. Hij kalmeerde mij en zei dat ze wel zou terugbellen, maar ik voélde dat er iets gebeurd was.”

Johan stapte daarop in zijn auto. “Toen ik de ambulances zag, wist ik dat ik hen moest volgen. Ik wist genoeg, ook al mocht ik niet bij Charlotte. Een buurman heeft Griet dan ook gebracht.” Griet: “We mochten niet bij haar, al wilde ik dat zo graag. Ik wilde haar warmte nog eens voelen…”

Dat de bestuurder van de pick-up die Charlotte haar wagen ramde 2,39 promille alcohol in zijn bloed had, is wraakroepend. Dat vond ook politierechter Geert Vandaele. “Jammer genoeg komt dat nog heel vaak voor. Deze ochtend had ik een 60-tal zaken in de politierechtbank van Veurne, 15 daarvan waren alcoholgerelateerd. En het gemiddelde daarvan lag boven de 2 promille. Mensen zijn overmoedig. In het begin van de avond, zeggen ze: we gaan allemaal een taxi nemen. Maar dan komt er een tweede en een derde glas en als het glas leeg is, zit de wijsheid in de kan. Dan denken mensen dat ze toch kunnen rijden. Ze beseffen onvoldoende hoe gevaarlijk dat is.”

Politierechter: “Het duurt allemaal veel te lang”

Politierechter Geert Vandaele.
Politierechter Geert Vandaele.© Screenshot VRT

De politierechter maakte zich kwaad. “Er ontbreekt hier een lik-op-stukbeleid. Het duurt allemaal veel te lang. Dat ongeval is twee weken geleden gebeurd, maar wanneer zal die zaak definitief afgehandeld worden? Het sleept allemaal veel te lang aan. Ik hoop binnen het jaar, maar een jaar is lang, hé. Die mensen kunnen hun rouwproces nooit afsluiten voor die zaak volledig behandeld is. Die man kan dan nog in beroep gaan. Weer uitstel. En dan durf ik nog niet te denken aan cassatie. Dan krijgt die man zijn straf. Laat ons zeggen dat hij – onder meer- een alcoholslot opgelegd krijgt. De vraag is: wanneer wordt dat geïnstalleerd? Ik zal het alvast niet doen…”

Of hij voorstander is van nultolerantie in het verkeer, vroeg Danira. “Neen, als dat niet gedragen wordt door de bevolking heeft dat geen zin. Maar alstublieft mensen, stop met die combinatie drinken en rijden. Feesten mag, ik feest ook graag, maar neem die auto niet meer als je gedronken hebt!”

Johan Gysel en Griet Depreitere.
Johan Gysel en Griet Depreitere.© Screenshot VRT

Ballon tot in Italië

Danira Boukhriss kwam ook nog eens terug op de begrafenis van Charlotte, afgelopen zaterdag in Koekelare. De Sint-Martinuskerk was te klein. “We hebben Charlotte altijd bijgebracht om eerlijk te zijn”, aldus Griet. “Waarden en normen zijn in ons gezin belangrijk. Zo krijg je veel vrienden. In de kerk hebben we dat gezien. Ze was een meisje dat graag mensen hielp. Ze werkte ook heel hard voor school. Ik was zo trots dat ze leerkracht wilde worden. Dat was ooit mijn droomjob. Heel jammer dat ik dat niet meer mag meemaken. Dat ze geen gezin zal kunnen stichten. Charlotte was mij dochter, maar ook een vriendin.”

Op het einde van de begrafenis werden aan de Sint-Martinuskerk witte ballonnen opgelaten. Eentje daarvan geraakte tot in Italië. “Dat heeft mij heel erg ontroerd”, zegt Griet. “Hoe is die ballon duizenden kilometers verder en over die bergen heen geraakt? Die meneer die de ballon vond, heeft ons gecontacteerd. Hij liet weten dat hij al met de pastoor gebeden heeft voor Charlotte. Het geloof geeft ons veel extra steun. Charlotte begon ook te geloven. Als je dan nu hoort waar die ballon is, in een dorp dat ze ‘het ultieme paradijs’ noemen… Als dat geen teken is van Charlotte, dan weet ik het niet.”

Een van de witte ballonnen belandde in Italië.
Een van de witte ballonnen belandde in Italië.© screenshot VRT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier