Ouders uit Koekelare getuigen over de zelfdoding van hun 15-jarige dochter

Kris Defraeye en Katrien Patteeuw met een foto van hun betreurde dochter Sarah. © Foto Coghe
Redactie KW

Amper 15 was ze, toen Sarah zichzelf drie jaar geleden van het leven beroofde. Haar ouders gingen door de hel, maar willen die ervaring gebruiken om anderen bij te staan. Met de vzw Koekegoed willen ze in Koekelare een ontmoetingsplaats voor jongeren uit de grond stampen.

In het weekend gaat menig West-Vlaming al eens op familiebezoek. Ook de moeder en stiefvader van Sarah (15), Katrien Patteeuw (52) en Kris Defraeye (56) uit de Moerdijkbeek Oost in Koekelare. Zij gingen in 2015 op bezoek bij Kris’ broer, maar hun dochter ging niet mee. “Hij woont hier amper tien minuten vandaan. Maar Sarah wilde liever thuisblijven”, herinnert Kris zich.

“Het was de eerste keer dat we Sarah alleen lieten. Toen we rond drie uur ‘s nachts thuiskwamen, had ik nog zin in een frisco en dus ging ik richting diepvries”, zegt Kris. Katrien hoorde dat de muziek van Sarah nog aan het spelen was en ging een kijkje nemen. “Op dat moment vond ik het lichaam van Sarah. Ik heb direct de hulpdiensten verwittigd en begon zelf al met de reanimatie. Ook al wist ik dat het eigenlijk al te laat was“, vervolgt Katrien. Het nummer ‘See you again’, dat ter ere van de overleden The Fast and the Furious-acteur Paul Walker gemaakt werd, had ze de hele nacht op repeat laten afspelen. “Als we het nummer nu op de radio horen, gaat die direct uit.”

Groot schuldgevoel

De politie kwam massaal ter plaatse. “We waren beiden in shock en mochten niet meer naar boven naar onze dochter. ‘Wat doen jullie met zoveel in ons huis’, riep ik naar een agent. Het volgende moment lag ik geboeid met mijn gezicht op de grond. Nadien hebben we Sarah nog maar één dag kunnen zien voor de begrafenis”, aldus Kris.

Sarah was rond 23 uur zelf uit het leven gestapt. “‘s Middags stond ze nog te dansen in de woonkamer. Ik praatte heel veel met mijn dochter. Ik dacht dat ze me alles vertelde, maar blijkbaar verzweeg ze het belangrijkste. Waarom heeft ze nooit over haar problemen verteld? Die vraag stellen wij ons nog heel vaak”, aldus Katrien. Sarah was altijd goedlachs en deed graag onnozel. Ze was ook lid van twee jeugdbewegingen, de Koekelaarse Scouts en de +13 van Moere. “Op Scoutskamp was ze de enige die bovenop de totempaal durfde staan. Alles dat gevaarlijk was, deed ze graag. Zo is ze ook eens gaan parachutespringen”, vervolgt Katrien. “Maar dat Sarah problemen had, wisten we niet. Wij blijven achter met schuldgevoelens. Kennissen en vrienden vertellen ons dat dit niet hoeft en dat ik een supermama ben geweest voor mijn dochter. Dat geloof ik niet, want ik heb tekort geschoten. Ik heb mijn dochter niet kunnen redden.”

Voormalige vriendin

“Jammer genoeg komt de waarheid pas na de feiten aan het licht. Sarah werd enorm gepest. Ik had haar altijd gezegd dat ze nooit iemand mocht pesten, want zelf wil je ook niet gepest worden. Medeleerlingen begonnen ons dan namen te sturen van personen die Sarah pestten.” Zelf had Sarah maar één briefje achtergelaten. Daarop stonden keiharde uitspraken als: ‘Je bent een hoer’,‘Pleeg maar zelfmoord’ en ‘Niemand zal je missen’. “Ik wist van wie het afkomstig was, dus stopte ik een kopie in die persoon haar brievenbus. Ik vond het jammer, want een jaar eerder waren de twee nog onafscheidelijk”, gaat Katrien verder.

De foto van Sarah heeft een prominente rol in de huiskamer bij Kris en Katrien. (Foto Coghe)
De foto van Sarah heeft een prominente rol in de huiskamer bij Kris en Katrien. (Foto Coghe)© Foto Coghe

“Zij was de grootste pester. De ouders van het meisje hebben dan een klacht tegen ons ingediend. Er werd me gevraagd of ik het meisje wilde ontmoeten. Ik stemde toe, maar zei wel uitdrukkelijk dat ik haar zou confronteren met de zaken die ze tegen Sarah had gezegd. Het is echter nooit tot een confrontatie gekomen en de klacht werd ingetrokken.”

Meer aan de hand?

Verschillende leerlingen vertelden ook dat Sarah zichzelf op school kraste. “Ook de leerkrachten wisten naar verluidt van die zelfverwonding af, maar deden niets. Alle taken die nog in haar boekentas zaten, gingen over de dood en verlies. Op zo’n moment moet er bij de leerkracht toch een belletje rinkelen en moeten de ouders gecontacteerd worden”, vertelt Katrien. Zelf keek Sarahs moeder niet in haar schooltas. Ze wilde de privacy van haar dochter respecteren en niet controlerend overkomen.

Kris en Katrien beweren echter dat er meer aan de hand was dan louter pesten. “Ze zou ook misbruikt zijn door een oudere persoon. Sarah was goed bevriend met de stiefdochter van die man. Als Katrien en ik eens weggingen, logeerde ze bij die vriendin”, aldus Kris. Van de ene op de andere dag wilde Sarah niet meer gaan. Iets wat Kris en Katrien vreemd vonden. “Maar Sarah heeft er nooit iets over willen zeggen. Die man chatte ook soms met Sarah onder een andere naam. Toen ze erachter kwam, is hij daarmee gestopt. Als je weet dat die persoon nu jongeren begeleidt, dan maakt dat me bang”, besluit Katrien.

Heeft u vragen over zelfdoding, dan kan u terecht op het telefoonnummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

Koekegoed: lokale ontmoetingsplaats voor jongeren met problemen

Om jongeren met problemen te kunnen helpen dicht bij huis, gaat de vzw Koekegoed volgend jaar van start. Kris en Katrien dragen graag hun steentje bij. “Ik hoop dat ik anderen wél kan helpen”, aldus Katrien.

Een jaar na het overlijden van Sarah besloten Kris en Katrien een event te organiseren ten voordele van Rode Neuzen Dag. “Het werd een enorm succes, maar we hebben heel wat problemen gehad om onze opbrengst van 11.800 euro te storten”, weet Kris. “We werden ook uitgenodigd als vip in de Rode Neuzen Dag-tent in Gent. De sfeer zat goed, tot de stand-upcomedian moppen begon te maken over zelfdoding. Ik begon te koken van woede.” Met de opbrengst van Rode Neuzen Dag werden in vijf Vlaamse steden, waaronder ook Oostende, OverKop-huizen gebouwd. Het is een plaats waar jongeren een luisterend oor en professionele therapeutische hulp kunnen zoeken. “Maar een kind van 13 gaat niet de bus nemen naar Oostende om over zijn problemen te praten. Het ontstaan van Koekegoed vzw vloeit dan ook voort uit de hoge nood aan aanspreekpunten en ondernemingen voor jongeren en volwassenen met psychische problemen.”

Met Koekegoed willen ze een ontmoetingsplaats oprichten in Koekelare waar personen uit de streek over hun problemen kunnen praten. “Want praten helpt. We zullen de ruimte onder andere inrichten met een biljarttafel zodat jongeren er zich kunnen amuseren. En terwijl op een speelse manier over hun problemen praten. Het is ook de bedoeling om op regelmatige basis een psycholoog ter beschikking te hebben, die zowel met de jongeren als volwassenen kan praten over eventuele zelfmoordgedachten.”

De vzw wil volgend jaar starten met het project. “Wel op een locatie waar niet veel passage is. We willen de privacy respecteren. Anders weten mensen direct wie binnen en buiten gaat.” Als alles naar behoren verloopt, is ook een praatgroep voor nabestaanden mogelijk. “Het is heel belangrijk om gedachten uit te wisselen met mensen die zich in dezelfde situatie bevinden. Als we met ons project twee personen op de tien kunnen helpen of hun suïcidale gedachten uit het hoofd kunnen zetten, is ons doel al geslaagd. Ik heb mijn dochter niet kunnen helpen, maar ik hoop dat ik anderen wél kan helpen”, klinkt het bij Katrien. “We zullen er 200 procent voor gaan en hopen het project waar te kunnen maken. Dat is onze grootste droom.”

Zo’n project brengt natuurlijk heel wat kosten met zich mee. “Daarom organiseren we vanaf nu jaarlijks een Winterfestival. Het zal dit jaar op zaterdag 17 november plaatsvinden in zaal Zuudhove in Koekelare. Vanaf 13 uur begint de kindernamiddag en vanaf 17 uur zijn er verschillende optredens voor de volwassenen. We zitten ook met de gemeente samen om alles te bespreken.”

Meer informatie vind je op http://koekegoed.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier