Ouders moeten niet langer kamperen bij vbs De Revinze in Torhout

Bij basisschool De Revinze de straks afscheidnemende directeur Patrick Adam, de nieuwe directeur Els Lingier en de voorzitter van het schoolbestuur Luc Claeys. "Dit jaar geen overdaad aan peuters", luidt het. © Foto JS
Johan Sabbe

Bij gebrek aan lokalen heeft vbs De Revinze sinds 2013 beslist om nog maar vijftig leerlingen per geboortejaar toe te laten. Gevolg: de voorbije jaren werd er de avond vóór de ultieme inschrijvingsdag gekampeerd aan de schoolpoorten. Dit jaar zal dat volgens directeur Patrick Adam niet langer nodig zijn.

Het aantal geboorten is namelijk afgenomen, niet alleen op de wijk Don Bosco, waar de vrije basisschool De Revinze zich bevindt, maar in heel Torhout. “En dus zullen alle peuters probleemloos ingeschreven kunnen worden”, zegt Patrick. “We verwachten voor het eerst sinds 2013 geen kamperende ouders. De inschrijvingen hebben op zaterdagmorgen 10 maart vanaf 8 uur plaats.”

De voorbije jaren werden er op de wijk Don Bosco heel wat kinderen geboren. In 2010 waren dat er liefst 62 en de daaropvolgende jaren telkens meer dan 50. “Dat had gevolgen voor onze schoolorganisatie”, aldus de directeur. “Er stroomden per geboortejaar meer dan 70 kinderen in. Om die toevloed op te vangen, werden er intussen drie nieuwe modulaire klasunits gebouwd. Onze school is aangegroeid tot 518 leerlingen.”

Geboorten gedaald

Vanaf 2013 stelde het schoolbestuur een maximumcapaciteit in van 50 leerlingen per geboortejaar. Ouders die al kinderen op school hadden, kregen voorrang om een broertje of zusje in te schrijven. Dat gebeurde telkens half oktober. De anderen moesten wachten tot maart. Doorgaans bleven er voor de nieuwe peuters dan maar een twintigtal plaatsen meer over. En dus voelden nogal wat ouders de behoefte om op de vooravond van de inschrijvingsmorgen in de eetzaal van de school te blijven slapen. Zo werd het de voorbije jaren één nacht in maart… Camping De Revinze.

“Daar lijkt het dalende aantal geboorten op de wijk nu een einde aan te zullen maken”, haalt Patrick opgelucht adem. “Kamperen voor de inschrijvingen van zaterdag 10 maart is onnodig. Die ochtend om 8 uur starten de inschrijvingen van de peuters geboren in 2016. We gaan ervan uit dat we voor iedereen plaats zullen hebben en zijn daar blij om. Niet enkel Don Bosco telt minder peuters. In Torhout daalde het aantal geboorten van 256 in 2010 tot 182 in 2016. Maar 2017 kondigt zich weer iets beter aan met 206.

Patrick Adam, in mei 60 jaar, is aan zijn laatste schooljaar als directeur bezig. Els Lingier (51), al jaren lerares aan de school, volgt hem vanaf 1 augustus op.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.