Ouders en broer herdenken kleine Viktor met benefiet

‘Diner en Concert for Viktor’. Onder die noemer herdenken mama Hanne Toye, papa Valtin Demuynck en kleine broer Arthur hun zoon en broertje Viktor. Hij overleed op zaterdag 2 juni 2018 op vijfjarige leeftijd na een zware strijd. De opbrengst van de benefietactie op zondag 16 december gaat naar het Dominiek Savio Instituut in Gits.

De kleine Viktor straalde van levenslust. © GBA

Viktor had van bij de geboorte een blijvende hersenschade door medische fouten, zijnde het niet aan de monitor gelegen hebben, het drie kwartier te laat opduiken van de gynaecoloog en geen directe uitvoering van een keizersnede. De gevolgen lieten zich na enkele maanden zien. Viktor was ‘iets aan de late kant’. Hij kon niet zitten, viel om, kon niet kruipen en zich niet zelfstandig draaien.

Na grondige onderzoeken in UZ Leuven en UZ Gent zag men op de hersenscans zware hersenschade. De kanaaltjes die zorgen voor de verbinding van de hersenen naar de onderste ledematen en spieren waren ernstig beschadigd. De ouders bleven niet bij de pakken zitten en alles draaide om Viktor. “Viktor ging dagelijks naar de Bobath-therapie in Kuurne en om de negen weken naar het Mozart Brain Lab in Sint-Truiden, waar we een tiental dagen verbleven. Dit alles met de bedoeling de hersenen te stimuleren en de concentratie te verhogen”, aldus papa Valtin.

Noodlot slaat toe

Later ging Viktor ook naar het Dominiek Savio Instituut in Gits, waar hij leerde omgaan met een adremo-toestel, een elektrische rolstoel met oog-hand-coördinatie. Hij deed er ook aan hippotherapie, zwemmen, logo, kiné, ergo,…Er waren 50 mensen die Viktor dagdagelijks bijstonden. Viktor deed het erg goed en evolueerde positief.

“Viktor had net als iedereen een normale levensverwachting, maar helaas sloeg het noodlot toe. Op vrijdag 1 juni lag Viktor levenloos in zijn bedje. Om 3.30 uur lag hij nog goed te slapen, maar bij het wekken om 7 uur lag hij hersendood in zijn bedje”, zegt Valtin nog altijd onder de indruk. Mama Hanne begon direct te reanimeren. “Ik kreeg weer polsslag bij Viktor en werd nadien erg goed begeleid en ondersteund door de ambulance van Avelgem, die ons naar AZ Groeninge Kortrijk bracht.”

Om hun zoontje te herdenken organiseren Hanne Toye en Valtin Demuynck een benefietactie ten voordele van het Dominiek Savio Instituut in Gits.
Om hun zoontje te herdenken organiseren Hanne Toye en Valtin Demuynck een benefietactie ten voordele van het Dominiek Savio Instituut in Gits.© GBA

Meteen werd besloten om Viktor over te brengen naar Gent. De jongen gaf echter geen enkele reactie meer op de vele aangeboden prikkels en op zaterdag 2 juni werd er definitief afscheid genomen worden van de vijfjarige Viktor. “Wie hielden een mooie afscheidsplechtigheid in de kerk van Avelgem. Meer dan 800 mensen waren aanwezig. Mijn zesde leerjaar, familie, vrienden, collega’s, iedereen die Viktor graag had”, wist papa Valtin nog te vertellen.

Eetfestijn en optredens

Als dank voor de drie mooie jaren die Viktor mocht doorbrengen in Dominiek Savio willen Valtin, Hanne en kleine broer Arthur nu een herdenking-benefiet organiseren. Dat heeft plaats op zondag 16 december in de Spikkerelle in Avelgem.

Er is een eetfestijn met beenhesp en veggieburger, verzorgd door traiteur Dave Lampole, maar dat is ondertussen volgeboekt. In de namiddag om 15.30 uur zijn er optredens van Udo en Tom Saeys Magic, het event wordt afgesloten met dj SO-Fiesta. De presentatie wordt verzorgd door actrice Leen Dendievel. Daarvoor zijn wel nog tickets beschikbaar en deze kosten 22 euro. Inschrijven kan via v.demuynck1@gmail.com of via 0472 09 57 04, papa van Viktor. De dag zelf is er ook een tombola. De hoofdprijs is een luchtballonvaart, aangeboden door Benedict Huysentruyt Verf en Advies.

Wie er niet kan bij zijn, maar toch een gift wil doen, kan dat op BE61 7360 5050 3217 met de vermelding Gift Benefiet Viktor. (Geert Balcaen)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.