Ouders Emma uit Roeselare vervullen laatste wens, groot feest voor haar 21ste verjaardag

Mieke Vanlerberghe en Philippe Missiaen: "Er zullen veel mensen zijn die Emma in hun hart dragen en die ons graag zien. We gaan ons best doen om mee te feesten. Zo zou Emma het gewild hebben." © Stefaan Beel
Redactie KW

Als eerbetoon aan hun dochter Emma Degryse die vorig jaar de strijd tegen een hersentumor verloor, organiseren haar ouders op zaterdag 9 november op de Trax-site, haar allerlaatste wens. Een fuif voor haar 21ste verjaardag waarvan de opbrengst integraal naar Make-a-Wish en Music for Life gaat.

“Drie jaar lang vocht Emma tegen die verschrikkelijke diagnose”, vertellen Mieke Vanlerberghe en Philippe Missiaen. “Op 16 oktober 2018 verloor ze de oneerlijke strijd. Gedurende haar ziekte heeft ze geleefd aan een snelheid van honderd kilometer per uur. Ze profiteerde volop van haar laatste jaren en deed alles wat ze nog graag wou doen.” Volgens Philippe heeft ze de bloemetjes buitengezet en gefeest dat het geen naam had. “Samen zijn we een weekje naar New York geweest. Ze is met haar vrienden naar Mallorca gevlogen en heeft met haar zus, oma en tante Corfu, Malaga en Ibiza bezocht. Emma was zot van de koers. Het was haar droom om ooit eens een wielerwedstrijd vanuit een volgbusje live mee te maken. Dit heeft ze samen met Jo Planckaert tijdens de Brabantse Pijl mogen beleven. We zijn naar een opname van Steracteur Sterartiest geweest, ze heeft een opleiding nagelzorg gevolgd en zelfs haar rijbewijs gehaald. De begeleiders wisten niet eens dat ze ziek was.” Emma was tijdens haar ziekteproces opvallend positief. “Zij hield ons allemaal sterk”, zegt haar zus Fien. “Zij was onze boost als we het moeilijk hadden. Het was zij die ons troostte. De dag dat ze van ons is weggegaan, hebben we in de namiddag nog samen cupcakes gebakken én opgegeten”, glimlacht Fien. “Emma heeft alle details van haar uitvaart zelf geregeld. Wie uitgenodigd moest worden, de teksten, de muziek. Op het einde was ze moe en helemaal klaar om te vertrekken.”

Vrienden

Woensdag laatst was deze moedige meid precies één jaar overleden. Voor de nabestaanden een harde noot om te kraken. “Elke 16de van de maand is moeilijk”, vertelt Mieke. “Maar we worden goed omringd door familie en vrienden. Dat maakt de pijn iets draaglijker. ‘s Middags zijn we iets gaan eten en daarna hebben we wensballonnen opgelaten. Daar is al reactie op gekomen. ‘s Avonds nodigden we dan de goeie vrienden van Emma bij ons thuis uit. We zijn blij dat haar vriend Mathieu Corneillie, ook nog steeds langskomt. Hij zorgt ervoor dat de band met haar vrienden blijft bestaan. Samen met hem is ze nog naar Lissabon en Parijs geweest. Tijdens de laatste maanden deden we met ‘de mobilhomebende’ nog alle voorjaarsklassiekers. We stonden tijdens de Ronde op de Kwaremont en met Parijs-Roubaix vind je ons steevast op ons favoriete plekje in het bos van Wallers.” Sinds januari hebben Philippe en Mieke zich volop op de organisatie van ‘Em’s 21’ gegooid.

Emma Degryse overleed vorig jaar na een jarenlang gevecht tegen een hersentumor.
Emma Degryse overleed vorig jaar na een jarenlang gevecht tegen een hersentumor.© STEFAAN BEEL

“Ze had zelf zo uitgekeken naar die dag. Net voor ze insliep, benadrukte ze dat we die verjaardag zeker niet mochten vergeten. We willen haar laatste wens koppelen aan Music for life en aan Make-a-Wish, die de hartenwensen waarmaakt van kinderen met een levensbedreigende ziekte. Door deze hartverwarmende organisatie ontmoette ze zelf op Tomorrowland, haar grote idool Dimitri Vegas en haalde ze met een snoepjesverkoop 27.442 euro op. We hopen dit jaar ook een groot bedrag te kunnen storten. Em’s 21 moet een superfeest worden.” Het naderen van die dag zorgt natuurlijk voor wat stress.

Emma hield ons allemaal sterk. Zij was onze boost als we het moeilijk hadden

“Die snoepjesverkoop heb je zelf in de hand”, zegt Mieke. “Maar aan dergelijke grote initiatieven werken veel mensen mee waar je geen vat op hebt. Ik ben van nature, net zoals Emma, een controlefreak. Ik weet niet hoe ik de avond zelf zal reageren. Er zullen veel mensen zijn die Emma in hun hart dragen en die ons graag zien. Ik ga mijn best doen om mee te feesten. Zo zou Emma het gewild hebben.”

Top deejays

Om 20.30 uur opent DJ Vincent de dansvloer. Yves Deruytter draait tussen 21 en 22 uur en daarna staat Sven Lanvin achter de draaitafels. Om 23 uur komt DJ Vincent nog eens aan de beurt om daarna de schuivers door te geven aan Peter Hoogland. Ook de foyer is open voor een babbel. Naast familie en vrienden steken ruim veertig vrijwilligers de handen uit de mouwen om de avond vlot te laten verlopen. Emma’s broer Emile illustreerde de affiche en de festivalbandjes.”

Ruim vijfhonderd kaartjes zijn al de deur uit maar een uitverkochte zaal zou voor de naasten van Emma en Make-a-wish een ontzettend warm hart onder de riem zijn. Em’s 21 vindt plaats op zaterdag 9 november in Trax.

Kaarten kosten 10 euro en zijn te verkrijgen bij Emma’s ouders, in de Mokkabar en bij Rania’s Hairstudio. Aan de deur betaal je 12 euro.

Meer info op Facebookevent Em’s 21. Vrijwilligers die tussen middernacht en 5 uur hun steentje willen bijdragen, mogen bellen naar 0472 77 52 65.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier