Ouders bedanken vzw Boven de wolken met benefiet ‘Tielt, stad boven de wolken’

© TVW
Redactie KW

Eigenlijk hadden de ouderparen Lotte De Cloet en Koen Voet uit Tielt en Lore Vandewiele en Dominique Maes uit Egem binnenkort een babyborrel willen organiseren, maar hun kindjes werden in mei stil geboren. De geplande toost is een benefiet geworden.

Tot begin juli kenden de ouderparen elkaar niet, tot ze tijdens het festival in de Patersdreef ter gelegenheid van de Europafeesten door een gemeenschappelijke kennis aan elkaar werden voorgesteld. Heel snel kwamen Sies en Anna ter sprake. Het eerste kindje van Lotte en Koen werd op 7 mei stil geboren en twee weken later maakten Lore en Dominique hetzelfde mee met Anna, het zusje van Nand (2,5). “Daardoor was er onmiddellijk een klik tussen ons”, zegt Lotte.

“Vrienden namen, zeker in het begin, eerder een afwachtende houding aan om het onderwerp aan te snijden. Niet onbegrijpelijk, maar het deed deugd om eens honderduit over ons gemeenschappelijke wedervaren te kunnen vertellen“, zeggen Dominique en Koen.

Heel ongedwongen manier

Voor het Tieltse koppel is Sies hun eerste kindje. “We waren al zolang aan het proberen om papa en mama te worden. Ik keek daar op mijn 39ste ook ongelooflijk naar uit”, zegt Koen. Dankzij de vzw Boven de wolken hebben hij en Lotte, ondanks alles, het ouderschap op de kraamafdeling kunnen koesteren, vertellen ze. “Binnen de twaalf uur was er een professionele fotograaf ter plekke om dat unieke moment waarop je samen bent als gezinnetje te vereeuwigen. Op een heel ongedwongen manier. Die persoon feliciteerde ons en benadrukte zo meteen ons ouder-zijn. Voor ons zijn die foto’s van onschatbare waarde voor de verwerking van wat ons is overkomen.”

Voor ons zijn die foto’s van onschatbare waarde voor de verwerking van wat ons is overkomen

Ook Lore en Dominique kregen een fotograaf van de vzw Boven de wolken op bezoek. “Zo’n fotomoment is het laatste wat dan in je opkomt, maar de verpleging raadde ons aan om er in mee te gaan”, aldus Dominique. “We werden gevraagd om Anna kleertjes aan te doen en haar vast te pakken. Het eerste moment vind je dat raar, maar we zijn heel blij dat we het allemaal gedaan hebben“, aldus Lore. Dominique: “Iedereen van de dichtste familie hebben we een enveloppe met foto’s gegeven. De een opende ze onmiddellijk, de ander heeft er weken over gedaan. Iedereen verwerkt het op zijn manier.”

Kindernamiddag

Omdat ze echt iets wilden terugdoen voor de goede zorgen van de vzw Boven de wolken organiseert het kwartet ouders op vrijdag 1 november de benefiet Tielt, stad boven de wolken in de Europahal. Tussen 14 en 18 uur is er kindernamiddag met bootcamp ouder en kind, springkastelen, kinderfuif met de KSA Tielt, schminkstand, glittertattoos, ballonclowns, een aparte hoek voor peuters, enzovoort. Vanaf 18.30 uur staat een hele reeks optredens gepland.

“Wij waren van plan om op 2 november een babyborrel te organiseren. Een symbolische datum, maar de Europahal bleek alleen nog beschikbaar op 1 november. Meer valt daar niet achter te zoeken“, vertellen Lotte en Koen nog. Het koppel zag Lore en Dominique mee op de kar springen. “We kennen redelijk wat muzikanten die in streekbands spelen, dus zijn die heel goed vertegenwoordigd. Onze headliner, Pat Krimson, komt van iets verder”, lacht Koen.

Prijken ook op de affiche: Tyst’n, Hands off the barmaid, Tars (deelnemer The Voice), Maïskie Mollie, DJ Impulz en dj Bert en Bernie. In de namiddag zullen er koffie, gebak en ijsjes verkrijgbaar zijn, ‘s avonds komt een foodtruck langs en de hele dag kan je terecht aan de wijnbar.

Steun van Lions Club Tielt

De twee koppels krijgen voor hun benefiet steun van de Lions Club Tielt. “Ik heb navraag gedaan in het Sint-Andriesziekenhuis: op 400 à 500 bevallingen per jaar wordt gemiddeld een vijftal kindjes stil geboren“, zegt gastro-enteroloog Steven De Coninck. Net als collega en orthopedist Kristoff Deroo is hij bestuurslid van Lions Club Tielt. Het duo belooft met Lions Club Tielt 1.250 euro steun voor Tielt, stad boven de wolken. “Zoals het er nu naar uitziet, zal er zelfs nog een overschotje zijn en dat zal naar het Sint-Andriesziekenhuis vloeien, zodat men na een stille geboorte een gratis kistje kan aanbieden aan de ouders. Vanaf 2020 zullen we daar dan jaarlijks 500 euro voor opzijzetten.”

Lions Club Tielt financiert ook kistjes voor stil geboren kinderen in het Sint-Andriesziekenhuis

Een warm gebaar dat de ouderparen ten zeerste appreciëren. “Ik ben bevallen in het AZ Sint-Lucas, waar we het kistje gratis hebben gekregen”, zegt Lore. “Ik kan me inbeelden dat er genoeg ouders zijn in onze situatie die dat geld er niet zomaar kunnen leggen, net op een moment dat ze het emotioneel al zo zwaar hebben.”

Met de benefiet willen alle betrokkenen toch nog een positieve wending geven aan zo’n uiterst traumatisch gebeuren. “Belangrijker dan de opbrengst voor De Warmste Week is dat iedereen zich amuseert“, aldus nog Koen en Dominique, die op 1.000 bezoekers hopen.

Steunkaarten kosten 5 euro en zijn verkrijgbaar via Lotte (0476 32 03 07), Dominique (0494 21 73 91), tieltstadbovendewolken@gmail.com en aan de deur.

(Tom Van Houtte)