Ouderen in Nieuwpoort zijn ongerust voor komst van tweedeverblijvers, maar burgemeester sust: “We zijn klaar voor de kerstvakantie”

Burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) bij een informatiebord. (foto DV)©Dylan Vynck
Burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) bij een informatiebord. (foto DV)©Dylan Vynck
Redactie KW

De kerstperiode lokt veel volk naar de kust. Tot een overrompeling komt het nog niet, maar nu de coronabesmettingscijfers weer lijken te klimmen, zien sommige mensen het eindejaar met vrees tegemoet. Vooral de oudere vaste bewoners in Nieuwpoort maken zich zorgen, maar burgemeester Geert Vanden Broucke sust: “We zijn paraat.”

Tijdens de eerste lockdown was er een verbod om naar zijn of haar tweede verblijf te gaan, maar deze keer niet. Het lijkt er dan ook op dat veel personen naar de kust zullen komen in de kerstperiode, zowel tweedeverblijvers als toeristen. Burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) zegt paraat te zijn. “We hebben ons voorbereid. Speciaal gericht op de kerstperiode hebben we een nieuwe campagne opgericht om mensen te blijven sensibiliseren. Mocht het nodig zijn, kunnen we alles meteen afsluiten. Het circulatieplan is ook weer van start en we hebben alle aanduidingen zoals lijnen en pijltjes op de grond nog eens geschilderd”, laat hij weten. “Momenteel is het nog rustig. Daarbij doet ook de politie haar werk en zet de gemeente stewards in om mensen op de coronamaatregelen te wijzen.”

Vooral ouderen die in de appartementsgebouwen wonen waar ook veel tweedeverblijvers naartoe komen, zijn bang. De bejaarden zijn immers de meest kwetsbare groep. Een bewoonster van 75 jaar die anoniem wenst te blijven, meldde dat een groot deel van de tweedeverblijvers geen mondmasker draagt binnen de gebouwen en in liften onvoldoende afstand bewaart. De ouderen zijn bang om naar buiten te komen door de drukte en voelen zich daardoor wat eenzaam. De burgemeester erkent die bekommernissen. “Ik heb al berichten gekregen van enkele ouderen en begrijp hun schrik, maar binnen in de gebouwen is het moeilijk om te controleren. Op straat blijft alvast de mondmaskerplicht gelden.”

Telefonisch contact

De anonieme bewoonster uit Nieuwpoort-Bad merkte ook op dat het stadsbestuur in de eerste lockdown beloofd had om iedereen ouder dan tachtig jaar op te bellen en zo nodig te helpen, maar veel personen kregen nooit een telefoontje. “Ze mogen meteen hun nummer doorgeven. We hebben iemand die zich daarmee bezighoudt”, antwoordt de burgemeester. “Het kan gebeuren dat er mensen door de mazen van het net vallen, maar we willen hen zo mogelijk en nodig helpen. Dat is nog steeds het plan.” Hij vindt het belangrijk dat de stad die ouderen blijft opvolgen en weet waar zij zijn. “Velen van hen leven wonen zelfstandig in een appartementje en we hebben info nodig over hen. De gesprekken verlopen enkel via de telefoon, want wegens corona doen we geen huisbezoeken. Als er problemen zijn, proberen we die op te lossen en zo nodig gaan we fysiek langs, maar we blijven dus voorzichtig met contact, al snap ik dat veel ouderen eenzaam zijn. Helaas gaat het met de besmettingscijfers niet goed.”

“Speeltijd is voorbij”

Afgelopen week liet West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé (CD&V) weten dat de tijd van waarschuwingen voorbij is. Er zou harder worden opgetreden en meer boetes volgen. “Ik volg hem daarin. De speeltijd is inderdaad voorbij”, vindt burgemeester Vanden Broucke. “Men moet zich nu echt houden aan de regels en gehoorzamen. Het is ook al een paar keer in Nieuwpoort-Bad voorgevallen dat er samenkomsten waren, soms tot twintig personen, waar de politie moest langsgaan. We hebben maandenlang gesensibiliseerd en ik begrijp dat er boetes moeten volgen. De mensen moeten doen wat er gevraagd wordt, want de besmettingscijfers bevinden zich momenteel weer op een plateau.”

Buurgemeente Middelkerke zou volgens de gouverneur niet streng genoeg optreden, wat leidde tot harde repliek van burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD). Burgemeester Vanden Broucke maakt zich geen zorgen. “De cijfers in Nieuwpoort zijn al bij al goed. We zitten vaak samen met de crisiscel en volgen de situatie goed op. Als elke burgemeester voor zijn eigen deur veegt, moet dat goed komen.” (DV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier