Oudercomité De Wingerd/De Zon in Ingelmunster start schooljaar met twee voorzitters

Bart Vandoorne en Patsy Bossuyt: "Corona is onze grootste spelbreker." (foto Fodi)
Redactie KW

Vanaf dinsdag 1 september staan er in De Wingerd/De Zon twee voorzitters van het oudercomité ter beschikking voor de leerkrachten en leerlingen. Huidig voorzitter Bart Vandoorne wordt bijgestaan door Patsy Bossuyt, omdat Bart door zijn werk niet altijd in ons land meer verblijft.

Bart Vandoorne, getrouwd met Mieke Loncke, is papa van twee kinderen en woont in de Kortrijkstraat. Patsy Bossuyt, getrouwd met Andy Depypere, is eveneens mama van twee kinderen en woont in de Mandelbeekstraat op de Westwijk. Bart werkt als militair, Patsy werkt in ‘t Kruidvat in de Oostrozebekestraat. Bart heeft nog één kind dat les volgt in De Wingerd. Marie en Niels, de kinderen van Patsy, zitten ook allebei in De Wingerd. Bart is al twee jaar voorzitter van het oudercomité van De Wingerd/De Zon in opvolging van Marcellino Vandenberghe. Patsy zetelt al vier jaar in het oudercomité.

Geen Taptoni

“De Wingerd/De Zon blijft een school volop in bloei, met een heel gemotiveerd lerarenkorps, enthousiaste kinderen en toffe ouders”, zo begint Bart ons gesprek, waarna hij stilstond bij het voorbije schooljaar.

“Door corona konden we onze activiteiten niet afwerken. Taptoni ging niet door. Het oudercomité staat daar normaal gezien in de bar, maar deze inkomsten vielen weg. Ook de Couckeroute van het zesde leerjaar werd geannuleerd. Die dag zorgen we met het oudercomité voor de catering en drankjes. De uitstuif van het zesde leerjaar viel weg net als de rapportavond, waar we dan een natje en droogje aanbieden om vooral het goede rapport te kunnen doorspoelen. Dat is pijnlijk, maar iedere organisatie werd daarmee geconfronteerd.”

“In het nieuwe schooljaar organiseren we op zaterdag 31 oktober een kaarting, in februari een ontbijtactie en op 1 mei een schoolfeest, indien corona geen roet in het eten komt gooien. Met deze opbrengsten hopen we dat ons spaarpotje weer kan aangroeien. Per kind zorgen we voor vijf euro dat tijdens het schooljaar gebruikt kan worden om bijvoorbeeld een of andere voorstelling bij te wonen. We komen met het oudercomité ook tussen in de bos- en zeeklassen.”

Geen nieuwe projecten

Vanaf 1 september staat Bart niet alleen aan het roer van het oudercomité. Hij krijgt hulp van Patsy Bossuyt. “Met Taptoni kon ik door mijn werk er niet zijn, ik zat op 700 km van huis. Er moest van alles worden geregeld. Ik zei aan Patsy dat zij kon beslissen wat er moest gebeuren. Toen ging ons land echter in lockdown. Ons scenario moest worden aangepast, maar ik was niet ter plaatse. Op dat moment besefte ik dat ik iemand nodig had die van alles op de hoogte is en waarop ik dan kan terugvallen, wanneer ik er door mijn werk niet ben. De eindverantwoordelijkheid blijf ik wel behouden”, zegt Bart.

Patsy knikt en vult aan: “De paperassen volgt Bart supergoed op. Hij zal daar nog wel de tijd voor vinden. Maar als hij door zijn beroep er niet kan zijn, dan moet er toch iemand ter plaatse zijn waarbij de vrijwilligers en ouders terechtkunnen. Bart blijft dus de theorie doen, de praktijk is voor mezelf. We werkten al samen, maar nu is het geofficialiseerd. Is de ene niet aanwezig, dan kan de andere dus de volledige werking probleemloos overnemen. En dat is wel nodig, want onze werking beperkt zich niet tot enkele pieken. Als oudercomité ben je een heel schooljaar in de weer. Er zijn ook nog bijvoorbeeld het grootouderfeest, sinterklaas, de paashaas, enz.”

“We moeten nu alles met de nodige voorzichtigheid plannen”

Denkt het oudercomité aan nieuwe projecten om de kas te spijzen? “De start van het nieuwe schooljaar wordt door de corona niet gemakkelijk. We vernamen dat er nu 200 mensen binnen en 400 buiten mogen zitten, maar zal dat nog zo zijn in bijvoorbeeld de maand oktober? Je kan dus nu iets organiseren dat binnen twee maanden al niet meer mogelijk is. We moeten nu alles met de nodige voorzichtigheid plannen”, geeft Bart toe. “

Patsy besluit onze babbel: “Corona is inderdaad onze grootste spelbreker. Veel ouders hebben leuke ideeën. We gaan daar zeker naar luisteren en meenemen in de werking, maar het moet haalbaar blijven. We moeten dit schooljaar vooral uitkijken. We hopen dat wat gepland staat, mag doorgaan. Iets uitwerken en onkosten maken om het net ervoor te moeten cancelen, is niet gezond voor onze kas. We volgen dus de Nationale Veiligheidsraad en kijken hoe het coronavirus verder evolueert.” (PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier