https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Oudenburg plant duizenden boompjes in Roksem en in de Mandelwijk

De familie Van Middelem kwam boompjes planten en keek intussen uit naar een feestje voor de 95ste verjaardag van mama en oma Laura Goemaere. © Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

In Oudenburg zijn duienden boompjes geplant. De stad deed een oproep naar scholen, jeugdverenigingen en inwoners om op vrijdag 10 en zaterdag 11 september mee te helpen met de boomplantactie.

“Bij de start van deze bestuursperiode sloegen we met de internationale NGO SUGI, die geleid wordt door de Oudenburgse Elise Van Middelem, om in onze stad een SUGI-project te realiseren. Het betreft bomen die volgens de Miyawaki methode worden geplant en snel groeiend zijn”, legt burgemeester Anthony Dumarey uit.

“Deze speciale methode zorgt er voor dat bossen veel sneller en dichter groeien dat een klassiek bos en zo op een veel kortere tijd het ecostysteem van oerbossen imiteren. Meer hierover is te vinden op www.sugiproject.com”, vult schepen van Milieu Gino Dumon aan.

27 verschillende soorten

“De aanplanting van deze bossen kadert in de uitvoering van ons boomplusplan en het burgemeestersconvenant. Meer bomen zijn zeer belangrijk in de strijd tegen de klimaatverandering”, zegt schepen van Bossen Stijn Jonckheere.“Om zo’n project te kunnen tot realiteit brengen, verzamel ik met SUGI fondsen via bedrijven, zodat de stad of gemeente die hier instapt, geen kosten moet maken”, legt Elise Van Middelem uit.

“Zowel in de Mandelwijk als hier aan het bufferbekken van Roksem worden per vierkante meter drie bomen geplant. Het zijn streekeigen bomen. We hebben 27 verschillende soorten aangekocht en werkend in vier lagen, gaande van struiken tot hoge exemplaren. We willen zo de biodiversiteit terug brengen in de natuur”, vertelt Elise nog.

Voor Elise, die in Zwitserland woont, was deze 11 september niet alleen een boomplantdag in haar geboortestad, maar ook een feestdag, want haar oma Laura Goemaere mocht haar 95ste verjaardag vieren. (LIN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.