Oudenburg: “Ik wil elk jaar twee marathons lopen”

Mama Martine en papa Jan zijn heel trots op hun dochter. Ook zij genieten van het feit dat Celine de Krak 2017 van Oudenburg is. (Foto LIN)
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Celine Samaey is dé Krak van Oudenburg. Dat ze als laureaat uit de verkiezing komt, stemt haar heel blij. “Dit is een echte eer. En een tweede bevestiging dat mensen geraakt zijn door wat papa en ik gepresteerd hebben. Ook na de marathon kregen we nog heel veel positieve reacties”, glundert Celine.

Op 28 oktober liepen Celine en Jan Samaey mee in de marathon van Gent. Ze deden dat voor een goed doel: Warriors Against Cancer, dat jongeren tot 35 jaar die door kanker getroffen zijn financieel steunt. “We hoopten met onze deelname toch 1.500 euro in te zamelen. Intussen staat de teller op bijna 5.000 euro, want er wordt nog regelmatig gestort”, vertelt Celine trots.

Zelf kanker

Dat Celine Samaey zich zo engageert voor Warriors Against Cancer, is niet zo’n leuk verhaal. “Ik heb zelf kanker gekregen. Al een tijdje had ik een wat dikkere keel en ik was ook wat gewicht bijgekomen. Wellicht door het leven op kot en vermoeidheid, dacht ik. Tot een huisarts me aanraadde om die keel toch eens te laten onderzoeken. Vlak voor mijn 20ste verjaardag kreeg ik de diagnose: schildklierkanker. Tijdens mijn behandeling in het ziekenhuis kwam ik toevallig in contact met de warriors. De gesprekken hebben me toen zo’n deugd gedaan dat ik iets wou terugdoen. Toen kwam ik op het idee om geld in te zamelen door een marathon te lopen. Ik kon mijn papa warm maken om samen met mij te lopen.”

Als voorbereiding gingen Jan en Celine dikwijls samen lopen. “Een ongelooflijk vader-dochtermoment”, aldus papa Samaey. En dat was ook de eigenlijke marathon op 28 oktober die ze allebei uitliepen. “Uiteindelijk waren we met 50 lopers voor ons warriorsproject. Ik heb het zwaar lastig gehad, maar de aanmoedigingen langs het parcours en de grote steun vooraf heeft me doen doorzetten. De laatste kilometers liep ik op automatische piloot. Ik gaf mezelf voortdurend moed dat het niet ver meer was. De eindmeet bereiken was heel emotioneel. Ik zat in een roes. En toen ze me het bedrag zeiden dat we hadden bijeen gezameld, vloeiden de tranen”, bekent Celine.

Nieuwe marathon

Intussen heeft onze Krak al plannen om een nieuwe marathon, uiteraard met papa Jan, te lopen. “Ik hoop er twee per jaar op mijn agenda te kunnen krijgen: een voor het goede doel en een voor het plezier. Eerst moet mijn knie in orde zijn, want ik heb die serieus overbelast. Tijdens de marathon van oktober heb ik de pijn moeten verbijten. Ik heb mijn grenzen verlegd en moet daar nu de gevolgen van dragen. Als ik straks weer de loopschoenen mag aantrekken, wordt het trainen om in april opnieuw aan de start van een marathon te staan.”

“De eindmeet bereiken was heel emotioneel voor mij”

“Mijn toekomst ligt in Leuven”

Celine Samaey voltooit momenteel haar laatste jaar in de richting onderzoekspsychologie aan de universiteit van Leuven. “De laatste maanden bestaan vooral uit stage en mijn thesis afwerken. Ik heb gekozen voor onderzoek naar Alzheimer: hoe we de ziekte sneller kunnen opsporen en behandelen. Ook gaan we dieper zoeken naar het ontstaan en kijken we wat nog beter kan bij de behandeling”, legt Celine uit. “Voor het onderzoek gebruiken we muizen waarbij Alzheimer gemanipuleerd is. We gaan kijken hoe hun hersenen reageren.”

Onderzoeker

In haar stage doet Celine Samaey onderzoek naar hoe mensen dingen zien. “Ongelooflijk op hoeveel verschillende manieren verschillende personen hetzelfde onderwerp of dezelfde gebeurtenis zien”, weet onze Krak, die al vrij jong wist dat ze iets met psychologie wou doen. “De eerste twee jaar kreeg ik algemene psychologie, maar ik zag me niet direct als behandelende psycholoog, wel als onderzoeker.”

Nu ze aan het einde van haar studies komt, wil Celine zich definitief in de universiteitsstad vestigen. “Ik ben aan het uitkijken om iets in Leuven te huren. Ja, mijn toekomst ligt in Leuven. Natuurlijk zal ik nog dikwijls naar Roksem komen. Om van de buitenlucht te genieten”, lacht Celine.

Engagement

Nadat ze de marathon liep voor Warriors Against Cancer, is Celine zich meer en meer voor de vereniging gaan engageren. Haar vrije tijd gaat nu vooral naar het zoeken van sponsors. Verder draagt ze graag haar steentje bij om evenementen te organiseren. “De vzw heeft veel voor mij gedaan tijdens mijn ziekte en ik wil nu veel terugdoen”, geeft de studente tot slot nog mee.

Bio Celine Samaey

Privé

Celine Samaey is de dochter van Jan en Martine De Lee. Ze werd geboren op 14 september 1995 en woont nog bij haar ouders.

Opleiding en loopbaan

Celine volgde haar lager onderwijs in basisschool GO! Arnoldus Oudenburg en het middelbaar in Sigo Gistel. Daarna trok ze naar de Leuvense universiteit om er onderzoekspsychologie te studeren. Ze werkt nu haar laatste jaar af om daarna te doctoreren.

Vrije tijd

Als klein meisje was Celine al gek op paarden. Ze heeft ze nog twee eigen paarden en een pony. Voor de vereniging Warriors Against Cancer doet Celine vrijwilligerswerk.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak