Oudenburg geeft erkenning aan holebigemeenschap met regenboogzebrapad

Redactie KW

Het regenboogzebrapad werd vandaag aangelegd ter hoogte van woonzorgcentrum Riethove. Tijdens de gemeenteraad van 14 november vorig jaar werd dat voorstel van Jens Ballière (Open VLD) unaniem goedgekeurd.

“Bij een regenboogzebrapad worden de kleuren van de regenboog geschilderd tussen de bestaande witte markeringen. Het geeft erkenning aan onze holebigemeenschap”, zegt raadslid Jens Ballière. “Als streefdatum had ik 17 mei 2020, de internationale dag tegen holebi- en transfobie, gesuggereerd. Omdat er door de coronacrisis veel minder volk op de weg is, is het zebrapad nu al aangebracht. Het brengt ook kleur in deze donkere dagen.”

“Een regenboogzebrapad wordt geschilderd tussen de lijnen van een officieel zebrapad en blijft zo rechtsgeldig en conform de wegcode. Het geeft erkenning aan onze holebigemeenschap. Een zebrapad verbindt wegen, net zoals verdraagzaamheid mensen verbindt. De kleurrijke strepen in het centrum van onze stad kunnen ons doen herinneren aan het zinloos geweld, dat er nog elke dag in de wereld is tegen holebi’s. Het Oudenburgse stadsbestuur toont zich hierdoor solidair met holebi’s en kan hiermee zijn inspanningen versterken om de diversiteit te omarmen”, aldus Jens Ballière.

Geen primeur in België

Schepen van Diversiteit en Gelijke kansen Ulrike Vanhessche (SP.a): “Hoe zichtbaarder de holebigemeenschap wordt, hoe gemakkelijker ook de outing en het welzijn van ieder individu. We tonen ons als stadsbestuur solidair met holebi’s. We zorgen voor een positief klimaat in Oudenburg en dit uiteraard niet enkel op 17 mei, maar iedere dag.”

“Het is goed dat het voorstel unaniem werd aangenomen. We geven hiermee met de hele gemeenteraad een duidelijk signaal. Oudenburg is geen primeur in België. In Brussel werden er in mei 2017 al zes regenboogzebrapaden geschilderd. Deze bleven 8 maanden liggen. Ook in Hasselt werd er in 2018 een onthuld, net als in Mechelen in 2019. In Koksijde nam men onlangs ook de beslissing tot de realisatie van een regenboogzebrapad”, besluit gemeenteraadsvoorzitter Stefaan Reynaert (Open VLD) nog aan. (LIN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.